Hlavní obsah

Budoucnost vysílání se značkou Panasonic

Společnost Panasonic se tímto vyjadřuje k usnesení vlády České republiky č.421/2015, které se týká změny vysílacích standardů dle Strategie správy rádiového spektra, čj. Úřadu vlády ČR 610/15.

Stylová TV Panasonic TX-58DX800.

Článek

Společnost Panasonic se tímto vyjadřuje k usnesení vlády České republiky č.421/2015, které se týká změny vysílacích standardů dle Strategie správy rádiového spektra, čj. Úřadu vlády ČR 610/15, předložené ministrem průmyslu a obchodu a zařazené do programu schůze vlády dne 3. června 2015.

Je nutné si uvědomit, že se standard DVB-T2/HEVC týká pouze pozemního vysílání (DVB-T). Netýká se tedy těch, kdo využívají (či plánují využívat) kabelový či satelitní příjem televizního signálu, případně internetovou službu IPTV. Ve skutečnosti má tedy celá problematika dopad na cca 50% diváků.

V tuto chvíli neexistuje platný manuál pro výrobce TV (tzv.D-Book) s přesnou specifikací formátu, ve kterém bude vysílání DVB-T2/HEVC v ČR provozováno. Aktualizovaný D-Book s informacemi ohledně nastavení vysílání DVB-T2/HEVC by měl být schválen v druhé polovině roku 2016. Tímto schválením tak vejde v platnost nový technický standard, který bude pro fungující příjem signálu DVB-T2/HEVC určující. Aktuální (platná) verze D-Booku výrobcům neumožňuje kompatibilitu současně produkovaných TV s formátem vysílání DVB-T2/HEVC garantovat, protože neobsahuje testovanou  specifikaci DVB-T2/HEVC.

Důležitou roli hraje i skutečnost, že současný standard DVB-T se v České republice podle zmíněného vládního prohlášení nemá rušit nejméně do roku 2020. Nová norma DVB-T2 tedy bude fungovat paralelně s DVB-T a všechny televize kompatibilní s DVB-T budou nejméně do roku 2020 terestrické vysílání přijímat standardním způsobem, na jaký jsou diváci zvyklí.

Nikdo tedy nebude muset starou televizi vyhazovat.

Výběr článků

Načítám