Hlavní obsah

Aby to vaše dítě umělo s penězi za jedna

Komerční článekČeská spořitelna, a.s.

Vysvědčení je za dveřmi a každého potěší, pokud jeho potomek přinese „samé“. Nejdůležitější věci se ale všechny děti nakonec stejně musí naučit právě od rodičů. Patří mezi ně i hospodaření s penězi. Přinášíme několik tipů, jak na to.

Aby to vaše dítě umělo s penězi za jedna

Článek

Odborníci se shodují v tom, že děti by si zdravý vztah k penězům měly utvářet už odmala. Ještě než nastoupí do školy, měly by vědět, že rodiče musí peníze nejprve vydělat. A že proto nemůžou mít všechno, na co si ukážou. Kolem deseti let už se ukazuje, jak děti k finančním záležitostem obecně přistupují. Následující pravidla jim pomůžou najít správný směr.

1. Bez práce nejsou peníze

Jakmile jim to věk dovoluje, děti by měly pomáhat rodičům. Tu nejlepší školu jim dá jakákoli brigáda. Uvědomí si úsilí, které stojí vydělat byť jen pár korun. Zkušenost s tvrdou manuální nebo jednotvárnou prací může být navíc skvělou motivací ke studiu.

2. Ať si našetří

Pokud váš teeneger touží po něčem dražším, měl by si na to našetřit. Obecně by měl být na svém účtu v plusu, jinak by stálo za to si s ním o utrácení promluvit.

3. Neuškodí přispět

Děti pořád něco chtějí, mnohdy to v jejich pokojících vypadá jako v hračkářství, o počítačových hrách ani nemluvě. Pokud se na výdajích za svoji zábavu podílejí z vlastní kapsy, jsou při utrácení méně impulzivní a lépe si promyslí, co vlastně potřebují.

4. Komunikujte

Nebojte se o penězích s dětmi mluvit. Není to žádné tabu – naopak jedna z podstatných věcí, která ovlivní jejich život. Budují si díky tomu povědomí o hodnotách. A s tím souvisí i poslední rada.

5. Šetření není škudlení

Účelem finanční výchovy není vychovat skrblíka. Chorobná závislost na penězích a sobectví jsou stejně špatné jako nezodpovědnost a rozmařilost. Peníze mohou pomáhat i ostatním a je dobře, když to děti budou od mala vědět. Ale je třeba mít z čeho dávat.

Bez práce nejsou peníze

Na trhu se dnes objevují služby, které finanční výchovu usnadňují. Jednou z nich je elektronické kapesné biip. Tvoří ho kombinace platební karty s webovou a mobilní aplikací. Dá se s ní samozřejmě platit a vybírat peníze. Navíc ale přináší dokonalý přehled o hospodaření jak pro děti, tak i pro jejich rodiče. Slouží také jako učitel a rádce, motivuje ke spoření a odměňuje za každý pokrok.

Bez práce nejsou peníze

Službu biip si lze objednat přes internet na www.biip.cz. Není k ní třeba zakládat účet ani se k čemukoliv upisovat. Může to být ideální dárek za vysvědčení. Aby to vaše dítě umělo s penězi za jedna.

Výběr článků

Načítám