Hlavní obsah

Kraj rozdá podnikatelům vouchery v hodnotě 13 milionů

Moravskoslezský kraj připravil ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem Ostrava (MSIC) dotační program na podporu malých a středních podnikatelů v regionu. O podporu budou moci žádat začínající podnikatelé i fungující společnosti.

Kraj rozdá podnikatelům vouchery v hodnotě 13 milionů

Článek

„To, že jsme společně se Statutárním městem Ostrava založili MSIC, považuji za trefu do černého. Inovační centrum je skvělým zázemím pro talentované lidi, kteří se nebojí mít odvážné nápady a vize. Je to prostor ideální pro rozvíjení nejrůznějších inovací a podnikatelských záměrů. Úspěšné podnikání je pro rozvoj našeho regionu klíčové. Nadaní lidé začali chápat, že u nás mají pro svou činnost ideální podmínky. Z fungování MSIC máme upřímnou radost,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a dodal, že kraj rozdělí formou voucherů celkem 13 milionů korun.

„Tento způsob podpory fungoval i v minulém roce, kdy se o vouchery přihlásilo celkem 54 projektů. Moravskoslezský kraj jich podpořil 22. Start Up Voucher získala například společnost Dustee Technologies, která zaujala také ve finále soutěže Chytrá myšlenka svým chytrým měřícím zařízením prachu. InnoBooster Voucher vloni využili například sympaťáci z BeWooden Company, kteří se proslavili módními dřevěnými motýlky. Věřím, že i letošní projekt pomůže spoustě talentovaným podnikatelům,“ řekl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška a připomněl, že celková hodnota voucherů v minulém roce byla 8 milionů korun.

„I letos podpoříme podnikatele ve třech oblastech. Začínající nebo mladé firmy mohou žádat o Start Up Voucher v hodnotě až půl milionu korun. Úspěšným žadatelům pomohou nejen peníze, ale také spolupráce se zkušeným podnikatelem, který se stane jejich koučem a průvodcem při vstupu do podnikatelské džungle. Fungujícím společnostem pak pomůže InnoBooster Voucher. Díky němu získá firma zkušeného zaměstnance, který posílí tým v potřebné oblasti při zavádění inovací. Třetí, TechArt Voucher a spolupráci se zavedeným designérem ocení firmy, které připravují nový produkt nebo redesign nějakého stávajícího výrobku,“ vyjmenoval hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že InnoBooster Voucher bude v hodnotě maximálně 500 tisíc korun, díky TechArt Voucheru budou mít firmy k dispozici až 200 tisíc.

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje

 „Hlavní přínos těchto voucherů vidím v usnadnění zavádění inovací. Začínající podnikatelé si ověří nový produkt u reálných zákazníků. Neztratí tak čas na slepé cestě a mohou své odhodlání k rozjezdu podnikání zaměřit na produkty, které chce trh,“ zhodnotil přínosy projektu ředitel MSIC Pavel Csank.

Nové výzvy Moravskoslezský kraj vyhlásil na svých webových stránkách. Žádosti bude krajský úřad přijímat od 13. do 17. května, jejich vyhodnocování je časováno od května do konce července. Smlouvy s příjemci dotací budou podepsány po 12. září 2019.

Podpora malých a středních podnikatelů formou voucherů je součástí Regionální inovační strategie. Tu ve spolupráci s Moravskoslezským inovačním centrem Ostrava připravili Moravskoslezský kraj a Statutární město Ostrava, aby společně posílili rozvoj inovací a podnikání v regionu.

Výběr článků

Načítám