Hlavní obsah

Galerie KODL uvádí špičková díla českého výtvarného umění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podzimní aukce Galerie Kodl již tradičně představuje unikátní díla od 19. století až do současnosti. Předaukční výstava probíhá do 1. prosince v prostorách galerie na Národní třídě a bude zakončená aukcí na pražském Žofíně v neděli 2. prosince od 12 hodin.

Foto: Galerie Kodl

Pohled do Galerie

Článek

V Galerii KODL se na předaukční výstavě představuje vynikající kolekce obsahující vzácné a výjimečné obrazy jedinečných autorů. Takřka 30 děl se bude dražit nad hranicí jednoho milionu korun.

Foto: Galerie Kodl

čapek dva chlapi

Foto: Galerie Kodl

čapek děvčata

Nejdražší obrazem nadcházející aukce je velkoryse koncipované plátno Dva chlapi od Josefa Čapka, které je vynikající ukázkou autorovy tzv. periody „chlapů“ a je reprezentativním zástupcem české meziválečné avantgardy. Význam tohoto sugestivního díla dokládá i vzácná dobová fotografie prezidenta Edvarda Beneše, který navštívil Čapkovu posmrtnou výstavu v roce 1946 a je zachycen právě u tohoto plátna. K dílu bude přiložena i tato fotografie. Galerie KODL v aukci nabízí ještě Čapkovu optimisticky pojatou práci Děvčata jdou pro mléko.

Foto: Galerie Kodl

Antonín Hudeček - Jaro, vyvolávací cena: 1 500 000 Kč

Významné místo na podzimní aukci zaujímá již tradičně umění 19. století. Představí se více než 80 obrazů ceněných českých autorů, doplněných o dobová zahraniční jména ze středoevropské oblasti. Již poněkolikáté je zastoupena Haushoferova škola a také několik děl představitelů generace Národního divadla. Pokochat se můžete především reprezentativním průřezem tvorby Václava Brožíka, například monumentální historickou scénou Mistr Jan Hus na koncilu Kostnickém. Z Mařákovy krajinářské speciálky vyčnívá František Kaván a také Antonín Slavíček. Soubor krajinomaleb doplňují díla Václava Radimského, mezi nimiž jsou čtyři obrazy z jeho nejvyhledávanějšího francouzského období. Zajímavou součástí aukční nabídky je figurální secesní malba, jíž vévodí Jaro Antonína Hudečka, které lze bez nadsázky označit za největší nález autorova díla minimálně za poslední dvě dekády.

Foto: Galerie Kodl

Emil Filla - Zátiší s lasturou a pohárem, vyvolávací cena: 2 700 000 Kč

Galerie sběratelům nabídne celkem pět obrazů matadora českého kubismu Emila Filly. Vytříbená práce Zátiší s lasturou a pohárem zcela jedinečným způsobem a ve všech ohledech reprezentuje Fillovu velice tvůrčí etapu tvorby. Výtečně pojatá práce je mimořádně cenná a významná nejen pro svojí výtvarnou hodnotu, ale i tím, že se až dosud nacházela v soukromé sbírce v rodině původního majitele. Jeho první majitelkou byla paní Lýda Gutfreundová Kripnerová, choť bratra sochaře Otty Gutfrenda. Lze se pouze domnívat, že namalované předměty mají vztah k osobě, jíž byl obraz věnován, jak ostatně dokládá i věnování v dolní části kompozice.

Foto: Galerie Kodl

Otakar Kubín - Krajina ze Simiane, vyvolávací cena 450 000 Kč

Meziválečnou avantgardu třicátých let pak reprezentují ta nejzvučnější jména. Kromě již zmíněného Josefa Čapka se návštěvníci mohou těšit třeba na kytice a zátiší Václava Špály či neoklasicistní akt i krajinomalbu Otakara Kubína. Za připomenutí stojí rovněž konvolut kytic a krajin Vincence Beneše, pocházející přímo z jeho pozůstalosti, stejně tak i vzácná kolekce několika zimních Ladů. Pozornosti sběratelů i návštěvníků výstavy by neměla ujít dosud neznámá, špičková, velkoformátová práce Kompozice Františka Foltýna.

Foto: Galerie Kodl

František Muzika - Noc II, vyvolávací cena 3 800 000 Kč

Surrealistickou estetiku zastupují díla od Toyen, Helly Guth či vynikající, velice vzácné, špičkové plátno od Františka Muziky Noc II. Uchvacující práce je jedním ze zásadních děl celého autorova díla. Hloubka barevnosti obrazu je umocněna pozadím doby vzniku díla (1942) a silnou symbolikou. Válečný čas znamenal pro surrealismus a reprezentanty předválečné avantgardy zákaz výstavní činnosti a označení jejich tvorby za zvrhlé umění. Kromě těch, kteří byli internováni v koncentračních táborech, přežívali mnozí na okraji legální existence, přesto ale udržovali kontinuitu tvorby i za cenu sankcí a hrozby totálního nasazení. Jejich dílo se stalo zrcadlem války, svědectvím hrůzy, úzkosti a žalu, které se vtělily do výmluvných symbolů a podobenství.

Foto: Galerie Kodl

Zdenka Reinerová: La Défense, vyvolávací cena 120 000 Kč

Výjimečné je uvedení hned několika obrazů Kamila Lhotáka včetně unikátního velkoformátového obrazu Šťastně dojeď, dlouhý vláčku. Významná šedesátá a stále více oceňovaná sedmdesátá léta výborně reprezentují autoři v čele s Vladimírem Kopeckým, Stanislavem Kolíbalem, Zbyškem Sionem nebo Bohumírem Matalem. Sběratelé a milovníci umění se mohou těšit i na několik prací Adolfa Borna. Současné umění je zastoupeno známými umělci – Zdenkou Reinerovou, Martinem Krajcem, Pastou Onerem a dalšími.

Foto: Galerie Kodl

Kurt Gebauer - Dvě v modré III, Aukce pro Paměť národa, vyvolávací cena 70 000 Kč

V rámci aukce budou poprvé dražena díla soudobých umělců ve prospěch Paměti národa. Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinné aukce darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Stanislav Kolíbal, Jan Knap, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla.

V rámci aukce budou poprvé dražena díla soudobých umělců ve prospěch Paměti národa. Stává se již tradicí, že výtvarníci do dobročinné aukce darují špičková díla. Patří jim za to velký dík. Aktuální kolekci věnovali tito výtvarníci: Ondřej Basjuk, Tomáš Císařovský, Kurt Gebauer, Magdalena Jetelová, Stanislav Kolíbal, Jan Knap, Aleš Lamr, Jan Pištěk, Viktor Pivovarov a Vladimír Véla.

Více informací na www.galeriekodl.cz.

Výběr článků

Načítám