Hlavní obsah

Lidé si už od lidí půjčili skoro čtvrt miliardy. Láká je nižší úrok a možnost říci vlastní příběh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdílená ekonomika pronikla i do oblasti půjčování peněz. Přímé propojení investorů a zájemců o úvěr přispívá k nižším úrokům a dává šanci i lidem, které si banky nechtějí vyslechnout.

Zonky.cz

Článek

Zatímco v zahraničí se takzvané peer-to-peer (P2P) půjčky začaly prosazovat už před deseti lety, v Česku začínají lidé výhody komunitního financování teprve objevovat. Úspěšná je například služba Zonky (www.zonky.cz). Od loňského června, kdy jako startup zahájila činnost, si přes ni lidé půjčili už téměř 230 milionů korun.

Její princip je jednoduchý. Na internetu propojuje lidi, kteří zrovna potřebují půjčku, s těmi, kterým po výplatě naopak peníze zbývají. Výhodné je to pro obě strany. Zájemci o úvěr dostanou nižší úrok především díky tomu, že Zonky (www.zonky.cz) nepotřebuje kamenné pobočky s drahým nájmem a obejde se i bez stovek zprostředkovatelů, kterým banky musí platit provize. Investoři naopak vydělají více, než kdyby peníze nechali ležet na běžném účtu, nebo si s nimi otevřeli termínovaný vklad.

Úspora nákladů na straně zájemců o půjčku a atraktivní výnos v případě investorů ale nejsou jediným důvodem, proč si lidé Zonky (www.zonky.cz) rychle oblíbili. Důležitý je také příběh. Lidé, kteří žádají o úvěr, nepadají automaticky do škatulek, tak jako v bance. Mohou investorům pod svým jménem nebo i anonymně popsat, proč si půjčují a na co peníze použijí. Důvěru tak občas získají i ti, kteří mají v bance kvůli složité životní situaci dveře zavřené. Třeba proto, že se museli nevýhodně zadlužit, když jejich dítě zůstalo po autonehodě tělesně postižené. Neznamená to ale, že na Zonky uspějí podvodníci a notoričtí neplatiči. Takové systém k investorům vůbec nepustí.

Investoři se navíc nerozhodují jen podle příběhu. K dispozici mají i takzvaný rating. Jde o hodnocení, od kterého se odvíjí výše úroku. Zohledňuje pravděpodobnost, že dlužník splatí vše do poslední koruny. Tým Zonky (www.zonky.cz) rating sestavuje na základě široké palety informací. Podle nich pak může přidělit úrok od 3,99 procenta.

Podrobnější informace nejen o výši úroků lze získat na Zonky.cz (www.zonky.cz), kde je k dispozici i úvěrová kalkulačka. Jak si půjčit od lidí v případě potřeby poradí také ředitelka Zonky Lucie Tvarůžková (lucie.tvaruzkova@zonky.cz) nebo pracovníci linky péče o zákazníky - v pracovní dny od 8 do 20 h, o víkendu od 9 do 18 h na 800 449 999. Zonky je tam, kde lidé půjčují lidem. Levněji a s klidem.

Výběr článků

Načítám