Hlavní obsah

POLEMIKA: Babiš se ptá Peheho: Kdo je nebezpečím pro demokracii?

Novinky, Andrej Babiš

Podle Jiřího Peheho není už největším nebezpečím pro ČR Miloš Zeman, ale jsem to já a hnutí ANO. Leckoho asi znepokojují průzkumy veřejného mínění, ve kterých dlouhodobě vedeme před našimi konkurenty.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Demokracii si prý představuji jako firmu – nejlépe rodinnou firmu – ve které se (podle Petra Pitharta, který se do nás také opakovaně pouští a kterého Pehe cituje) nehlasuje a nediskutuje a kde jsou prý stále na osobním oddělení připraveny výpovědi apod.

Když něco provedu, tak se prý pak „dobrácky omluvím“, ale podle Jiřího Peheho jsou moje představy o demokracii jejím hrobem a já se snad tvářím jako Spasitel.

Za prvé bych rád upozornil pana Peheho a pana Pitharta, kteří v žádné firmě v životě nepracovali nebo žádnou nevedli, protože by jinak to museli vědět, že ve vedení firem se normálně hlasuje a rozhodnutí jsou kolektivní.

Co se „sepsaných výpovědí v osobním oddělení“ (Petr Pithart) týče, tak bych rád řekl, že nevidím nic špatného na tom, když například ministři, kteří neodvádějí dobrou práci pro občany, prostě odejdou.

Co je špatného na tom, že se za něco omluvím, už vůbec nechápu. Omluva je součást slušného vychování a k demokracii patří. Jiří Pehe se snad neomlouvá? Nebo nemá nikdy za co?

V čem jsem nebezpečný pro demokracii, už vůbec nechápu. Jedním ze základních pilířů demokracie je otevřenost a konkurence, takže strany jako ČSSD či ODS a další teď zkrátka mají konkurenci. Chápe někdo, co je na tom špatného?

Na trhu, ve sportu i v demokracii je konkurence předpokladem zdraví a úspěchu. Nejzábavnější na tom je to, že si tu konkurenci svou špatnou správou věcí veřejných vytvořily právě tradiční strany, které jsou prolezlé korupcí.

Slyšel mne někdo někdy zpochybňovat nezávislost soudů, Ústavního soudu, centrální banky, občanskou společnost apod.? Ano, zpochybnil jsem existenci Senátu, ten ale neexistuje v mnoha evropských zemích, zároveň jsem řekl, že na to nebudeme mít sílu.

Tento konkrétní český parlament jsem nazval v nadsázce „žvanírnou“, ale řádně v něm pracuji a sedím. Kdyby v českém parlamentu a v politice sedělo víc lidí, kteří už něco dokázali, kteří obětují úspěšný život společnosti, možná by to nebyla taková žvanírna, jakou představuje ta dnešní sestava.

Ano, chtěl jsem omezit nesmyslně dlouhou rozpravu k zákonům. Třeba i z toho důvodu, že zákon o EET se od začátku projednávání návrhu do jeho schválení Sněmovnou řešil 236 dní, respektive 43 hodin čistého času, což fakt není efektivní.

Inspiroval jsem se příkladem sousedního Německa, kde mají přesně stanovený čas na projednávání konkrétních zákonů a opozice i koalice mají dopředu přidělený počet minut k debatě. Je to efektivní a rozhodně to není nedemokratické.

Hnutí ANO není žádným hnutím jednoho muže. Do politiky jsme získali spoustu osobností. Máme mnoho výborných ministrů, hejtmanů, primátorů, nejlepší, nejschopnější a nejpracovitější europoslance a europoslankyně.

Hnutí ANO je zakotveno v EU a v tradiční demokratické frakci ALDE. V EU ale pracujeme a budeme pracovat: jsme kritičtí, aktivní a budeme se vždy tvrdě prát za české zájmy. Stejně tak bereme vážně naše členství a závazky v rámci NATO.

Takže když to sečteme, tak našim kritikům se asi líbí jenom taková demokracie, kde vyhrávají ti, komu fandí či přejí oni, zatímco případný dobrý výsledek pro ostatní je nebezpečím pro demokracii. To jsou nám tedy demokraté!

ANO ani já nemáme žádné zájmy v Rusku nebo v Číně, nepodepsali jsme žádné devótní a ostudné prohlášení servility vůči Číně. Osobně jsem pro to, že se každý může scházet kdy chce, s kým chce. Nejsem žádný Trump ani Berlusconi, nepořádám večírky s prostitutkami ani s nahým Topolánkem, neobklopuji se zlatem a k ženám se chovám zdvořile.

Hnutí ANO nerozbilo důležitý policejní útvar, který bojoval v této zemi s korupcí a měl výsledky. Hnutí ANO neovládá policii ani veškeré její kontrolní orgány a tajné služby. Vzhledem k tomu, že nemáme u nás většinový systém (považuji ho za lepší), ani sílu to změnit, jsme odsouzeni k tomu, že pokud budeme vládnout, tak koaličně.

Není pravda, že nemáme ideje či program. Program pro příští volby i vizi pro tuto zemi brzy představíme. Podstatná je pro nás transparentnost, všechna naše ministerstva mají otevřené účty. Naším programem je efektivně, průhledně a hospodárně fungující stát.

Nezvyšujeme daně. Nejsou za námi žádní schovaní oligarchové, kteří ve svém zájmu korumpují poslance a politiky a parazitují na politice z pozadí. Nesloužíme žádné cizí mocnosti.

Buď to voliči ocení a budeme se na politice tohoto státu dále podílet, nebo nikoli. To je demokracie. A za žádného Spasitele se nepovažuji. To všechno už by konečně mohli, nikým nevolení, ale očividně vyvolení, komentátoři pochopit.

Autor je vicepremiér a předseda ANO

Reklama

Výběr článků

Načítám