Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Z karnevalu do mundúru, to už se leckde stalo

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V Respektu vyšel zajímavý rozhovor s Kovym. Kovy je mladý youtuberský influencer, který netradičně točí také o politice. Říká: „Mladí lidé, kteří půjdou volit, to nakonec zpravidla hodí té straně, na kterou si před urnou vzpomenou, že v kampani nejhlasitěji ,křičela‘. Otázkou je, jestli to bude strana, která naší generaci dokáže zajistit demokratickou a proevropskou budoucnost.“

Podle tohoto kritéria pomůžou takto uvažující mladí lidé leda dalšímu šíření řepky olejky. I proto, že ještě nerozeznají, když někdo bezostyšně lže. Kovy, který je kritický vůči Andreji Babišovi, je influencer, ale není všemocný.

Věkově nejblíže k jeho generaci jsou třicátníci. Nedaří se jim zle. (zde) Kovyho generaci neumím, tady však mám přibližný přehled, jak smýšlejí. Mnozí třicátníci se těší mé úctě za podnikavost, chytrost a chápání, která bije před těmito volbami – pro všechny, ale hlavně pro jejich způsob života, který starší, chudší a frustrovaní spoluobčané hecovaní politiky typu Zemana a Babiše často vnímají jako osinu ve vlastním zadku.

Proti světu, jehož základní hodnoty jsou svoboda a demokracie nezbytné pro normální život, stojí lidé typu pana Františka Strýčka ze Starého Poddvorova, který mě veřejně oslovil takto (původní pravopis zachován): „Je mně divné pane Mitrofanove, že se rád strefujete a pomlouváte budoucí reprezentaci, protože je viditelně jasné kdo ve volbách bude vítězem.“ Pan Strýček je důkazem, že pan Humbl z románu Vladimíra Neffa stále žije a těší se dobrému zdraví. (zde)

Třicátníky, kterým se dařilo skvěle, ale pak zjistili, že politik, který stojí v čele jejich státu a který jim dříve nevadil, protože bohatli a neměli čas na politiku, na ně nasazuje obojek, jsem před pár lety sledoval ve velkém počtu v přímém přenosu v ulicích Moskvy. Šli protestovat proti Putinovi a celé to připomínalo karneval pořádaný lidmi, kteří jsou vtipní, chytří a nechtějí být zlí. Ani proti autokratovi.

Dnes jsou někteří pod drnem nikoli vlastním přičiněním. Roste počet těch, kteří emigrovali. Zbytek drží Putin, který sedmnáct let řídí Rusko jako firmu, na krátkém vodítku. Za aktivitu na sociálních sítích už leckdo vyfasoval vězeňský mundúr. Homofobní poslanec Milonov čerstvě vyzval k zastřelení dvou populárních rapperů.

Pokud mi bude někdo chtít sdělit, že maluji čerta na zeď, ať si poslouží. To už jsem slyšel v roce 2005, kdy jsem napsal, že Zemanovi jeho Rusové rozumějí. A v roce 2012, když jsem líčil, čím bude Zeman na Hradě. A po celé ty roky, co varuji před generálním ředitelem Česka Andrejem Babišem.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám