Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Stručně o proběhlých volbách

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Kolem každých voleb se zvedá hluk, a může tak zaniknout, co na nich bylo důležitého. Halas vládl i bezprostředně po volbách do krajských zastupitelstev a do části Senátu. Stojí tedy za to stručně shrnout základní závěry, které volby přinesly.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Formálně ve většině krajů zvítězilo ANO. Kdyby se za tento výsledek dávaly diplomy nebo čestná uznání, mohly by se pověsit na zeď v hlavním štábu hnutí a tam by se chodili kochat členové a funkcionáři. I z těch regionů, kde se toto vítězství stalo Pyrrhovým.

Je jisté, že ANO nebude vládnout ve všech deseti krajích, kde mělo nejlepší výsledek. Finální účet za aroganci Andreje Babiše, která je hlavní příčinou, proč s ANO nechce mít nic společného téměř nikdo, nebyl ještě vystaven. Ale až tu bude, Babiše zabolí.

Ihned po volbách se proto z Průhonic ozval kňučivý hlas, který obviňoval média a politické soupeře z toho, že ANO bude vládnout jen v pár regionech. Babiš přitom už v pátek jasně určil charakter ANO, když řekl, že podle jeho názoru „v této chvíli u demokratických stran mají připravené ty koalice“ proti jeho hnutí. I na Vysoké škole života berou, že když je někdo demokratický a je zároveň proti někomu jinému, tak ten jiný demokratický není.

V neděli se pokusil podpořit vrávoravého Babiše kdysi silný Miloš Zeman, který prohlásil, že spojování subjektů, které na rozdíl od ANO dokážou zajistit většinu v regionálních zastupitelstvech, je „vzpoura poražených“. Jenže poražený je ten, kdo většinu získat nedovede. Tedy v řadě krajů Babiš.

Zemanovi se tady krátce věnuji, protože je prezident. Jinak si člověk, který hlásá tato moudra, ale sám se choval v roce 2013 úplně jinak, když jmenoval vládu, aniž bral ohled na většinu poslanců, zaslouží leda pyžámkové dny.

Dalším důležitým závěrem je úspěšná zkouška opozičních stran, které testovaly, jak voliči přijmou jejich koalice. Přijali je příznivě. Okamžitě po volbách se setkali na pivu předsedové ODS a KDU-ČSL a předsedkyně TOP 09 a začali chystat koalici svých stran do sněmovních voleb. Vedle toho se rýsuje podobná koalice mezi Piráty a STAN. Voličům subjektů, které Babiš charakterizoval jako demokratické, to významně zvedlo náladu.

Opačnou náladu mají sociální demokraté a komunisté. Tyto strany postupně ztrácejí svůj smysl. Možná po sněmovních volbách zjistí, že ho pro voliče ztratily definitivně. Zvláště když Jan Hamáček oznámil pokračování toho, co dělá ČSSD v Babišově vládě.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

V každém případě výsledky krajských a senátních voleb mírně vyvětraly smrad od zapařených uzenin a spáleného toastového chleba.

Reklama

Výběr článků

Načítám