Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Státe, proč máš obě ruce levé?

V sobotu v 7 hodin 38 minut mi na mobilu pípla zpráva: „ČTK: Formulář pro sčítání lidu nefunguje. Služba je dočasně nedostupná, uvádí stránka na webu po vyplnění osobních údajů. Sčítání začalo dnes po půlnoci.“ Na způsob Červené karkulky se mi chtělo zvolat: „Státe, proč máš obě ruce levé?“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ihned se zahájilo vysvětlování: Sčítání začalo oficiálně o půlnoci v noci na sobotu, od brzkého rána však měl systém výpadek kvůli chybě v modulu pro vyplňování adres, což způsobilo jeho přetížení. Český statistický úřad po 08:00 systém pozastavil a opět ho spustil po 17:00. Dílčí problémy zaznamenal úřad ještě zhruba do 20:00, kdy se některým lidem nedařilo odeslat již vyplněný formulář.

Problémy byly způsobeny přetížením, kdy se po výpadku do systému přihlásilo mnoho lidí najednou, vysvětlil předseda ČSÚ Marek Rojíček. „Od té doby běží systém bez problémů,” řekl. Podle něj byl sobotní výpadek vinou dodavatele.

Je zjevné, co okamžitě napadlo spoustu spoluobčanů a hned to dali najevo ve veřejném prostoru: Vymysleli si sčítání lidu, ale hlásili se jim tam lidi. K odborné stránce problému se vyjádřili specialisté a servítky si nebrali. „Je až s podivem, že instituce, která měla dostatek času na tvorbu a testování celého řešení, navíc instituce odpovědná za sčítání voleb, svoji úlohu nezvládla. Nemohou se vymlouvat na hackerský útok, protože by tím podlomili otázku regulérnosti sčítání voleb,” uvedl IT expert ze společnosti AD24 Radek Šalomon.

Dodal, že ČSÚ je tak další v řadě státních institucí, které v poslední době absolutně nezvládly spuštění veřejného IT systému. V této souvislosti zmínil elektronické dálniční známky nebo registraci na očkování. Prostě nelze popřít, že pod Babišovou vládou jde spolehlivost státních institucí, tudíž důvěra lidí ve stát, od deseti k pěti.

Stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu reagoval se zpožděním na nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnických zařízeních. Nákupy ochranných pomůcek pak provázel chaos, smlouvy nevýhodné pro stát, výrazné rozdíly v cenách, nedostatky v kvalitě nakoupeného materiálu i problémy s dopravou ze zahraničí. Zatímco Andrej Babiš si obstaral špičkové respirátory od českého výrobce, jeho vláda nařídila lidem také čínské pomůcky, které jsou často nekvalitní.

Kabinet si také zajistil jen 81 procent dávek vakcín, které byly vyhrazené pro Česko. I k tomu zazněla vysvětlení od odpovědných osob, že to bylo v pořádku. Když použiji slovník postavy Rudolfa Hrušínského nejstaršího z filmu Pozor, vizita!, na vysvětlování průšvihů je každý zástupce státu kadet.

Po říjnových sněmovních volbách by tam ale byli užitečnější jiní sekáči.

Reklama

Výběr článků

Načítám