Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: S krokodýly za zády

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Už týden každé ráno sleduji Studio Kaktus. V televizi ho nenajdete, vedou ho amatéři, přesto se nedokážu odtrhnout. Je to youtubové vysílání Fondu boje s korupcí (FBK) Alexeje Navalného. Fungovalo i ve dnech, kdy byla větší část lidí z FBK po protestech 26. března zatčena a odsouzena.

Studio Kaktus v těchto dnech moderuje 29letá Ljubov Sobolová, právnička FBK. Dělala to i z utajených míst vzápětí po policejní šťáře, kdy ozbrojenci převrátili prostory fondu vzhůru nohama. Tato mladá žena s malou dcerkou se ničeho nebojí. A není sama.

Všichni lidé v tomto vysílání, které na rovinu mluví o tom, co mají oficiální média zakázané, působí dojmem, že se naučili žít s vědomím stálého ohrožení, protože nepřítel je mocný a neštítí se žádných metod. Ale v klidu dělají svou práci dál. Aniž by musel člověk sympatizovat s jejich šéfem Navalným, je tato energie nakažlivá.

Teď bude oslí můstek. Tohle krátké video bude nejspíše uměle vytvořené, takže ho berme s rezervou, poselství je přesto jasné ZDE. Scénka spojuje příběh FBK s naší realitou. Spousta lidí se chová jako ty slečinky spokojené ve své bublině. Ani je nenapadne, že v roztomilé tůňce, se kterou bude cool fotka, číhá krokodýl. Vždyť bude líp.

Jak vypadá ten náš ještěr? Máme dva a máme kliku, jeden ze dvou se k tomu, že je aligátor, přímo hlásí. Druhý se nedávno ukázal s varanem. Oba, Miloš Zeman a Andrej Babiš, sází na aktivaci zón reálného socialismu v mozcích potenciálních podporovatelů. Zatím jsou docela úspěšní. To není nové zjištění. Spíše scházela snaha lidí, kteří žijí v jiném světě než v umouněném retru, dát o sobě hlasitě vědět.

Scházela, a už neschází. Zablokované mozky těžko někdo odblokuje, ty ale nemohou tvořit naprostou většinu. Materiálů ohledně milovníka varanů je zvláště kolem jeho úžasných finančních transakcí dost. Například toto je názorné ZDE. Tohle, ze včerejška, je ještě názornější ZDE.

Proti aligátorovi zas vyrazili lovci. Mají za cíl přesvědčit domorodce, aby tůň vysušili a vyhnali plaza na Vysočinu. Jsou ale, spolu s těmi, kteří je chtějí podpořit, alergičtí na zápach z aligátorovy tlamy. Mluví a jednají tak, aby je nikdo nemohl podezřívat, že si taky nečistí zuby s uvázlými zbytky. Rýsuje se zajímavá soutěž v klidném argumentování mezi Michalem Horáčkem a Jiřím Drahošem jako protiklad hradního hnojometství.

Není od věci si pamatovat, že za zády máme krokodýly. Ale nechat se spoutat strachem? Chyba.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám