Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Perly sviním je třeba občas také hodit

„Neházejte perly před svině, nebo je nohama zašlapou, otočí se a roztrhají vás.“ Ježíšova slova podle Matoušova evangelia lze vnímat nejen jako součást kázání, ale i jako pravidlo pro všední život. Sviní v lidské podobě je kolem nás víc než dost, aby se toto pravidlo uplatnilo. Expremiér a bývalý předseda ČSSD Bohuslav Sobotka má tisíc a jeden důvod, aby na tyto tvory, kteří ho vyštípali z politiky, zapomněl. Přesto promluvil. Právě o nich.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Sobotka se vyjádřil k současné situaci, kdy premiér Andrej Babiš alibisticky kličkuje, aby nemusel rozzlobit prezidenta Miloše Zemana, který v nerozborné jednotě s Kremlem touží po zaříznutí ředitele BIS Michala Koudelky. Zásadním sdělením expremiéra, který patřil k lidem vlastnícím širokou škálu informací včetně těch, které se běžná veřejnost nikdy nedozví, se stala tato věta: „Nejistota a přibývající spekulace pověsti BIS mezi občany i mezi jejími partnery v zahraničí určitě nepomáhají. Navíc když to celé vypadá jako rychlá pomsta Rusů za odhalení jejich angažmá ve Vrběticích.“

Pojďme tyto věty rozebrat. Dejme tomu, že má Sobotka pravdu a celá operace Koudelka je řízena z Kremlu. Když to začneme analyzovat na čistém listu, s odhlédnutím od okolností, jmen a provázaností, které jinak dobře známe, musíme dojít k závěru, že pro takovou operaci je nutné mít velmi silného vlivového agenta v Česku.

Musel by mimořádně aktivně vystupovat proti Koudelkově úloze v hybridní válce, kterou vede Kreml proti Česku, všemožně se snažit o diskreditaci činnosti BIS, případně s použitím neobvyklých slov, která se lépe zapamatují, podnikat pokusy o rozkrytí práce zpravodajců proti ruským špionům a nakonec opakovaně žádat odchod nepohodlného nepřítele Kremlu z řídící funkce v tajné službě.

A jak říkala zdravotní sestřička v podání Jany Hlaváčové v Básnících: „A co myslíte? Měl ho tam!“ Všechno sedí na Miloše Zemana. Včetně neobvyklého slova čučkaři, které se výborně zapamatovává, aby se pak mohlo opakovat. Ostatně je to člověk Kremlu v Praze, tak není proč se divit.

Bohuslav Sobotka, když nepřímo promluvil o sviních, před které dle Ježíše není radno házet perly, přece jen udělal dobrou věc. Každý totiž nevidí, anebo nechce věřit, že o svině skutečně jde, když se dostaly tak vysoko jako jiná prasata, z Orwellovy Farmy zvířat.

Stále častěji se setkávám s výroky přemýšlejících lidí, kteří nedokážou pochopit, proč Sobotku považovali za slabého politika a premiéra. Přitom svině, o kterých promluvil teď, ho otevřeně nenáviděly už tehdy. To byla jasná známka kvality.

Reklama

Výběr článků

Načítám