Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Monty Python naruby aneb Co dobrého nám přinesl Babiš

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozcvičíme se krátkým popisem baga. Výkop první: „Mně strašně záleží na tom, aby vláda začala komunikovat srozumitelně a jednotně.“ Není to představitel opozice. Je to premiér Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk. „Žádal jsem ministra Prymulu, aby si koordinoval komunikaci s kolegou Hamáčkem,“ řekl.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Míč letí k Prymulovi, následuje odkopnutí: „V Praze jsou lůžka s ventilátory téměř zaplněná.“ Balon míří na Hamáčka a ten kontruje: „Situace zůstává složitá a počty nakažených nevedou k optimismu, zahájil Hamáček tiskovou konferenci po jednání štábu. Avšak nenaplňuje se nejhorší možný scénář, při němž by začala docházet volná lůžka v nemocnicích.“

Aby se člověk dostal z nekonečného úžasu z této vlády pod vedením tohoto premiéra, musí – jak to obvykle dělám – vyhledat nápovědu u klasiků. Co dobrého pro nás udělali Římané? Kdo to neznáte, věnujte prosím pozornost, je to krátké.

Přesně tak se vyjadřoval Andrej Babiš před tím, než uchvátil značnou část společnosti. Všechno, co přinesly společnosti strany, které vládly předtím, bylo v jeho vášnivých, byť chaotických řečových proudech špatně. Voliči, kteří měli plné zuby prohřešků stran, které vládly před Babišem, na to rádi slyšeli, aniž je tehdy napadlo, co dobrého přinesli tomuto národu oni „Římané“ (není míněn ministr za ODS!) od roku 1990.

Babiš toho hodně nasliboval. Kolik splnil? Demagog.cz ověřuje fakta v politickém prostoru. Tady je průběžný výsledek tohoto kabinetu k 31. srpnu 2020: 50 sledovaných slibů; 8 splněných (16 procent); 23 průběžně plněných (46 procent); 4 porušené (8 procent); 15 nerealizovaných (30 procent).

Jakou známku lze dát Babišovi za to, jak se vypořádá s pandemií koronaviru? Tady si může každý zahrát na učitele, protože nejde o vysoce odborné, ale občanské hodnocení. Pokud by dostal jedničku, tak leda ruskou.

Tohle si pamatujete? „Nikdy nevzdáme boj proti korupci. I když se kluci hodně snaží.“ (Babiš). Uvažujte se mnou. Když nesmíte přestat bojovat proti korupci, musíte tu korupci stále mít. Když náhodou dojde, nastoupí Babišovi kluci a hodně se snaží, aby pak bylo s čím bojovat. Tady je brněnská ANO-iniciativa brigády korupční práce.

Pokud přetvoříme otázku Monty Pythonů Co dobrého pro nás udělali Římané? na současné Co dobrého pro nás udělal Babiš?, bude na jedné misce pět tisíc korun pro seniory, na druhé půlbilionová sekyra pro všechny. Nedokonalý, ale stabilní politický systém proti řízení stylem Já, já, já a převzetí státu. Vlažné emoce vůči politikům proti hluboké frustraci rozdírající společnost po vládnutí ANO.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Směje se ale zatím někdo jiný.

Reklama

Výběr článků

Načítám