Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Lesk a bída konzervativních lidovců

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Lidovci se během jediného dne ocitli v epicentru dění hned na třech místech. Svou vizi strany nedávno načrtl končící předseda Pavel Bělobrádek zde. Chce, aby lidovci byli poctivými demokratickými konzervativci, kteří stojí proti liberálům tvořícím sobeckou společnost. Ve veřejné debatě na Twitteru pak upřesnil, že měl spíše napsat, že sobecká společnost je neoliberální, progresivistická a mravně relativistická.

Europoslanci za KDU-ČSL se zúčastnili jednání Evropské lidové strany (EPP), která řešila, co dál s Viktorem Orbánem, jehož konzervativismus se rozprostírá až k autoritářství. Čeští lidovci nakonec podpořili kompromisní návrh, že Orbánův FIDESZ bude mít v EPP pozastavené členství a čas na to, aby změnil svoje chování.

Orbán by se podle EPP měl především omluvit svým spolustraníkům, ukončit protievropskou kampaň založenou na „fake news“ a zajistit právní jistotu pro Středoevropskou univerzitu v Budapešti. Zároveň ho EPP vyzvala k dodržování mnohem širších podmínek stranické deklarace o demokracii a právním státu z loňského listopadu zde.

Týž den se KDU-ČSL podílela na tom, že Senát neschválil do funkce ústavního soudce Aleše Gerlocha, kterého navrhl prezident Miloš Zeman zde. Předseda senátorského klubu Petr Šilar uvedl: „Je mužem těch, kteří jsou u moci. Vadí mi navíc i jeho členství v komunistické straně.“ K osvětlení prvního bodu přispěli ve veřejném prostoru pamětníci z branže, mezi nimiž sehrálo velkou roli svědectví známého právníka Jiřího Přibáně.

Bod druhý není sám o sobě příliš srozumitelný. Ve vysokých justičních funkcích jsou bývalí členové KSČ včetně předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Zjevně záleží na tom, jak tuto část svého života později zpracovali a zdali ji překonali činy. Ve stanovisku lidoveckého předsedy je tak cítit, lidově řečeno, zabejčenost.

V nebezpečné míře se tato vlastnost projevila u místopředsedy znojemských lidovců Marka Venuty. „Je-li někdo pro špatnou volbu, tedy smrt dítěte v lůně matky, nemá a nemůže mít můj hlas. Lepší kdyby jí na krk přivázali mlýnský kámen a vhodili do vody,“ komentoval na svém Facebooku slovenskou prezidentskou kandidátku Zuzanu Čaputovou.

V odpovědích Deníku N svá slova zdůvodnil odkazem na Bibli a snažil se je zároveň zlehčovat. K věci se vyjádřil kandidáti na předsedu KDU-ČSL. Marian Jurečka řekl, že Venutovy výroky bere jako jeho osobní názor, na který má plné právo. Marek Výborný a Jan Bartošek se od Venutových slov rozhodně odstřihli. Výborný Deníku N řekl, že vedení strany už Venutu vyzvalo, aby se od svých slov distancoval a omluvil se za ně.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Přes konzervativní slupku lidovců sem tam probublávají démoni.

Reklama

Výběr článků

Načítám