Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kupředu vlastní, zpátky ni krok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blbé dětství a mládí, to se různým lidem může přihodit v různé podobě. Otec buď není, nebo rodinu opustil, anebo sice je, ale pije a je domácí násilník. Na noze vám naroste šest prstů anebo jste se narodil tak manuálně nešikovný, že neumíte vůbec nic z toho, co vaši vrstevníci zvládají levou zadní. Ještě se může stát, že jste tak malý, že v pouličním gangu, ke kterému jste přilnul, máte pozici sice největšího, ale jenom největšího prcka.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Přitom jste inteligentní. Energický. Nadaný schopnostmi, které jiní nemají ani v zárodku. V něčem jste určitě mimořádný. A jste plný nenávisti ke světu, který vás přehlíží, kašle na vás, vysmívá se vám. Místo toho, aby se vám klaněl. Chtěl jste malovat obrazy a být uznávaný mistr? Nevyšlo to, nevzali vás na uměleckou školu. Chtěl jste být pop a vládnout duším farníků? Včas jste pochopil, že to je příliš malá moc na vaše potřeby, a tak jste školu, v níž popy připravují, opustil. Chtěl jste oslnit Prahu svou nespornou inteligencí? Kdepak, divného mladíka z Kolína pražská intelektuální smetánka nebrala.

Pak přicházelo hledání cesty, po které byste šel, abyste naplnil poslání, ve které jste věřil. Někdo se přihlásí nejdříve do kroužku juda a později na KGB. Někdo v sobě objeví talent táborového řečníka a davy z něj šílí. Jiný žádné rétorické schopnosti nemá, ale je nadán neobyčejnou schopností využívat slabosti, povrchnosti, naivity a hlouposti lidí včetně vlastních soudruhů. Cíl září vepředu a postup k němu je jediné, co v životě platí. Kupředu vlastní, zpátky ni krok! Pomsta přijde po dosažení cíle.

Až budete na Olympu, můžete ve slabé chvilce říci, že tam je člověk sám a fouká tam studený vítr. Ale zato jste předvedl tomu odpornému světu, že se dokážete vyškrabat vysoko nad něj. Na vrcholu moci, poté co se pomstíte všem nepřátelům, které si pamatujete dlouhá léta, začnete dokazovat, že nad vás není. Kdybyste věřil v Boha, budete chtít ukázat, že jste stejně mocný jako Bůh, pokud se jedná o lokální záležitosti.

Jste také nadán neobyčejnou schopností dokonale využívat slabosti, povrchnosti, naivity a hlouposti lidí a takzvané slušnosti se hlasitě smějete. Jen zůstaňte slušní, holoubkové, budete jako impotenti, kteří píšou učebnice erotiky! Vládnu tady Já! Nikoho a nic nehodlám poslouchat. Pravidla určuji rovněž Já. A zkuste mi něco udělat. Nic nesvedete.

Takový člověk bude umírat spokojen, že svůj cíl, svoje poslání naplnil. Na úkor jiných samozřejmě. Ale co je mu do nich.

Reklama

Výběr článků

Načítám