Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kontrarevolucionáři očichávají vůdce

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Beru lidi, kteří nekličkují, nemlží a v boji nekňučí, jak jim svět ubližuje. To je například Václav Klaus mladší. Poskytl Seznamu Zprávy pozoruhodný rozhovor jako trojka na pražské sněmovní kandidátce ODS. zde

Udělal jsem skládačku z Klausových zmínek o tom, jakého voliče by pro stranu chtěl: „Celosvětově hodně vzdělané vrstvy tendují k levicovému liberalismu.“ - „Pro strany jako ODS jsou často i vesnické oblasti, bohatší, jsou často větší příležitosti získat větší počet hlasů než třeba Praha s velkým počtem humanitně vzdělaných lidí.“ - „ODS ztratila své přirozené voliče: hospodské, živnostníky a tak dále.“

ODS tedy nemá být pro humanitně vzdělané a vůbec hodně vzdělané lidi. Má přestat hledat ve velkých městech a jít spíše na venkov a do hospod. Tam vyslat signál, „že ty hodnoty, pro které kdysi hlasovali, že jsou ještě lidé, kteří je hájí.“

Jako pozorovatel přijímám toto vysvětlení vděčně. Stejně jako slova mých pravicových spoludiskutérů na Twitteru, že ODS kdysi volili kvůli tomu, že byla liberální. Třeba se vyrovnají s tím, že Václav Klaus ml. brojí proti „nové zelené, genderové, panevropské totalitě“, a genderová totalita pro něj spočívá v něčím nesouhlasu s básní o mamince v čítance.

A že označil za Pavlíka Morozova 16letého aktivistu Jakuba Čecha z Prostějova, který podává podněty, protože chce prošetřit nešvary v rodném městě. Klaus ml. vidí aktivity pro mládež jinak: „Může pomáhat babičce ve svém okolí, štípat dříví a tak dále.“ Ale moderátor Jindřich Šídlo položil otázku: „Víte, že ten chlapec pouze naplňoval boj ODS proti korupci, v jehož rámci ODS zřídila v roce 2007 protikorupční linku, kam se lidé měli se svými podezřeními obracet?“ Odpověď Klause mladšího: „Já vidím jen analogii s Pavlíkem Morozovem.“ Asi to tehdy byla jiná ODS. Stará.

Vždyť i Andrej Babiš předevčírem v úvahách, s kým by mohl vládnout, zmínil „téměř novou ODS“. Klaus říká, že úspěšná ODS by mohla s Babišem do vlády. Zachraňovala by demokracii. Tak, že by od Babiše dostala vnitro.

Jistě Klaus není dnes ten, kdo určuje politiku ODS. Ale předseda Petr Fiala byl zvolen s programem bojovat proti nesvobodě, která se podle něj zhmotňuje hlavně v levici a multikulturalismu. A se sloganem: „ODS v čele kontrarevoluce normálních lidí!“ Jenže to modří sami nezvládnou, potřebují být v partě.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Pejskaři vědí, jak se seznamují jejich miláčci. ODS je ve fázi očichávání cizího, leč uznávaného vůdce. Co kdyby pro ni za účast ve smečce zajistil šťavnatou morkovou kost.

Reklama

Výběr článků

Načítám