Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Falešní partyzáni pod velením nepřítele

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Čtenáři mé generace si jistě vybaví tuhle písničku: „Skal a stepí divočinou, hladový a roztrhán, s puškou v ruce, s ohněm v srdci, uhání vpřed partyzán.“ Ve světle posledních událostí stojí za posouzení, zdali i u nás probíhá partyzánská akce v nejvyšších patrech politiky.

Je přitom žádoucí odmítnout laciné komparace, v nichž by se například pátralo po případném vyhladovění tříhlavého Jana Hamáčka (1. hlava vicepremiér, 2. hlava ministr vnitra, 3. hlava ministr zahraničních věcí, a to nebereme v potaz 4., stranickou hlavu) nebo guerillového Miroslava Pocheho.

Není naší cestou ani zesměšňování, jak to udělala na internetu jistá paní L. B. V debatě na otázku, jak se tedy budou nyní řešit rozpory mezi ministerstvy vnitra a zahraničí, nedokázala napsat lepší odpověď než: „Daj’ si po hubě.“ Tak tohle ne, paní L. B.! Za prvé se má správně psát „dají si po hubě“. Za druhé není v lidských silách dát si sám po hubě. Obecně. A když si v této pozici představím Jana Hamáčka, tak už vůbec.

Především musíme studovat zdroje zde a zde. Teprve posléze můžeme vstoupit do diskuse, zdalipak lze Miroslava Pocheho a jeho přítele Jana Hamáčka zařadit mezi partyzány.

Na jedné misce vah je boj, který vyhlásili. A nepřipomínejte mi prosím vousatý vtip o partyzánovi, který nevěděl, že skončila válka, takže dalších dvacet let vyhazoval do vzduchu všechny projíždějící vlaky. Za prvé ho znám. Za druhé Poche s Hamáčkem tak dlouho nevydrží. Jenže říkají, že se nevzdají. Miloše Zemana přesvědčí, že Poche není nebezpečný, a prezident nakonec jeho nominaci podepíše.

O co, že ji nepodepíše? Nevycházím teď z prohlášení Hradu. Těm kdybych přiznal důvěryhodnost, budu dokola číst článek od Peroutky, že Hitler je gentleman. Vycházet je třeba ze dvou premis. Za prvé Poche otevřeně podpořil Jiřího Drahoše. To se neodpustí.

Za druhé dnes, již převlečen za partyzána, řekl o Putinově zemi toto: „Musíme hájit své zájmy velmi tvrdě, protože Rusko využívá nástrojů, kterých nevyužívá Evropa. Je to například propaganda a obchodní tlak v energetické politice.“ A dodal, že ČSSD by neměla vůbec připustit diskusi o referendu o vystoupení ČR z Evropské unie.

Uznejte, že pan prezident by byl idiot, kdyby povolil působení v čele ministerstva zahraničí člověka, který jde proti němu ve dvou naprosto zásadních bodech! A náš pan prezident, jak známo, není idiot, protože stále mění své názory!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nemějte obavy, spoluobčané. Falešní partyzáni pana prezidenta neohrozí. Vždyť zůstávají pod jeho velením.

Reklama

Výběr článků

Načítám