Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Duševní teplo nechali jiným

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nový rok v politice se rozjíždí pomalu. Volení zástupci se omezují na proslovy. Ale i ze slov, která si vybírají, lze vyvodit závěry.

Slovenský prezident Andrej Kiska mluvil ke spoluobčanům jinak než čínský Si Ťin-pching. Přesto měly jejich proslovy jeden styčný bod. Že bude Kiska ukazovat lidskou tvář, se dalo očekávat. Ale čte se to příjemně: „Rád bych vám všem popřál to nejdůležitější. Štěstí. Lásku v rodinách, zdraví, porozumění mezi blízkými, přáteli a kolegy, lidskost a harmonii kolem nás. Rád bych vám popřál schopnost a možnost, máte-li někoho rádi, říci mu to dnes.“

Jenže ani čínský prezident vedle bilance náročných úkolů a úspěchů v plnění směrnic strany nezapomněl na konci jedné věty dodat: „...aby obyvatelé chudých venkovských oblastí a městští obyvatelé, kteří čelí těžkostem, aby všichni, kteří potřebují pomoc, se mohli spolehnout na sociální záruky, na podporu, aby mohli pocítit duševní teplo.“

Ba co víc, citovou vložku měl ve svém novoročním projevu i známý tvrďák Vladimir Putin: „Atmosféra dobra, pozornosti a štědrosti zahřívá naše srdce, otevírá je pro světlé úmysly a ušlechtilé skutky, vyvolává naději.“ Ať si můžeme myslet o upřímnosti politiků cokoli, nevynechali citovaní prezidenti ve svých proslovech na závěr odcházejícího roku a na prahu roku nového možnost, aby se předvedli i trošku jako bytosti, kterým není zatěžko ukázat lidskou tvář.

U nás pozdravil spoluobčany prezident o Vánocích a premiér pak kolem Nového roku. Doplňovali se v tom smyslu, že hlava státu mluvila převážně o sobě a předseda vlády byl dokonale neosobní. Není ale jisté, zda by někdo dokázal z těchto dílků složit harmonický obrázek. Zabýváme se ovšem schopností politiků oslovit lidi procítěně, byť jen o svátcích.

V poselství Miloše Zemana vyhověla pouze pasáž: „Vážení spoluobčané, minulý rok jsem vám do budoucna popřál naplněný život. Dovolte mi, abych dnes toto přání doplnil přáním, které vyplývá z toho, že život můžeme opravdu naplnit jenom užitečnou prací nejenom pro sebe, ale i pro druhé. Přeji vám tedy do budoucna zajímavou práci, ze které budete mít radost.“

Bohuslav Sobotka byl ještě úspornější: „Rád bych popřál všem občanům do nového roku 2015 hodně zdraví, osobních úspěchů, životního optimismu, energie a pohody.“ Prostě nás naši politici nechtějí citově hýčkat a nechávají to jiným.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Třeba to jen odráží stav, že u nás voliči nevěří politikům, politici si nevěří navzájem a dohromady je mezi lidmi tolik nedůvěry, že mluvit o duševním teplu by bylo cvičením v pokrytectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám