Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Dejte to tučně, to bude ono

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jako vysokoškolák jsem miloval časopisy Korea a Korea dnes. Pojednávaly o šťastném životě lidí v Korejské lidově demokratické republice pod vedením... Musím udělat pauzu, abych vypsal tituly.

Takže: Velkého Vůdce, Slunce Národa, Železného Vždy Vítězného Vojevůdce, Maršála Mocné Republiky, Záruky Osvobození Lidstva, Prezidenta soudruha Kim Ir-sena. Ty časopisy byly lepší než satira, science fiction či antiutopie. Kvalitnější dostupnou grotesku by člověk v té době snad ani nesehnal. Orwell byl přece na indexu.

Zvláštností, která podtrhovala mimoňský charakter celé věci, bylo povinné vysázení titulů a jména Velkého Vůdce atd. tučným písmem. Od těch dob se snažím o dění v KLDR laicky zajímat, protože dokonalost perverze je taky dokonalost. Nemohlo mi proto uniknout, že dnes přijme náš prezident nového velvyslance této země, který je synem Velkého Vůdce... dále podle seznamu.

Jiná zpráva sděluje, že vnuk Velkého Vůdce a nynější severokorejský vůdce „svolil k návštěvě v Rusku“. Kim Čong-un se na své první zahraniční státnické cestě zúčastní oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Vzhledem k současnému chování Ruska ve světě bude na těchto oslavách chybět prezident USA, hlavy baltských států a možná i další evropští představitelé. Vedle Kima vnuka je naopak potvrzen čínský prezident. Akci si nenechá ujít ani hlava České republiky.

V diplomatických kruzích běží spekulace, že Moskva z toho možná bude chtít udělat Asijský summit, když zatím není vyloučena ani účast jihokorejské prezidentky. Ale nějaký zástupce EU, například z Česka, se pro celkový obrázek může hodit. Ať máme v Kremlu pozitivní image.

U nás zase hodlá pozitivní obrázek Ruska prosazovat do médií, jak jsme se nedávno dozvěděli, ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedení soc. dem. ministra Jana Mládka. Jenomže o této zemi se nabízejí zprávy všelijaké.

Předevčírem zase musely vzlétnout britské letouny, aby zabránily ruským bombardérům schopným nést jaderné zbraně, které náhle změnily směr, vniknout do britského vzdušného prostoru. Pokolikáté k tomuto dráždění NATO došlo, nevím, ale podle Aliance vzrostl počet podobných incidentů loni více než třikrát v porovnání s rokem 2013.

V Číně se podle japonských médií bude začátkem září rovněž slavit výročí konce druhé světové války. Mluví se o společné vojenské přehlídce jednotek čínské a ruské armády na náměstí Nebeského klidu. O válce na Ukrajině, která je s Ruskem přímo spojena, je u nás lépe nehovořit, protože je to tak blízko, že tomu spousta lidí odmítá uvěřit.

Jenže jak tyto zprávy podat pozitivně? Jednoduše. Dejte je tučně, to bude ono.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám