Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babiš provokuje, chce vyhazov z vlády

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Poslanecká sněmovna žádá, aby ministr financí věrohodně vysvětlil své příjmy použité na nákup dluhopisů společnosti Agrofert, a. s., a zároveň vyvrátil vážná podezření z daňových úniků, která vznikla vzájemnými obchody mezi společností Agrofert, a. s., a Andrejem Babišem jako fyzickou osobou, nejpozději do 30. dubna roku 2017. Poslanecká sněmovna žádá předsedu vlády České republiky Bohuslava Sobotku, aby v případě nesplnění bodu II tohoto usnesení vyvodil důsledky vůči ministru financí.“ Schváleno Sněmovnou.

„Ve Sněmovně sedí matrix, který tam sedí dvacet let a který nic jiného nedělá. Dělá lex Babiš a teď zase potřebuje Babiše poškodit. Sněmovně nic nedám.“ Andrej Babiš.

„Slib člena vlády zní: ‚Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.‘“ Ústava České republiky.

„Vláda je odpovědna Poslanecké sněmovně.“ Ústava České republiky.

Existují modely, v nichž je postavení parlamentu v politickém systému jiné? Samozřejmě. Jeden příklad: „Reálná stanoviska lidu se formují ve vnitrostranických debatách Jednotného Ruska, zatímco mezistranické debaty ve Státní dumě jsou pouze politická show. Projednání uvnitř strany je totiž stanoviskem lidu.“ Boris Gryzlov, bývalý předseda Dumy za Jednotné Rusko.

Dějiny pro naše poučení zachovaly ještě jasnější rozdělení pravomocí: „První a nejdůležitější přikázání všech členů nacistické strany, jež bylo uvedeno v Organizační knize NSDAP a jímž byli všichni bez rozdílu povinni se řídit: ‚Vůdce má vždy pravdu.‘“ Citováno podle: Michal Košťan. Organizace státního aparátu nacistického Německa.

Ale my jsme úplně jinde. Člen vlády se zodpovídá Sněmovně. Když touto povinností pohrdá, zasévá důvodné podezření, že je pro něj přirozenější uspořádání, které souvisí s uvedenými příklady.

Babiš láme pravidla, která mu ukládá ústava. Sází, zdá se, na mizerné právní povědomí svých příznivců, pro něž jsou věci jako demokratické základy společnosti v lepším případě španělská vesnice, v horším plevel, který vůdce za pomoci jejich volebních hlasů vypleje.

Babiš provokuje a spoléhá na to, že ho Sobotka pro hrubé a demonstrativní porušení ústavních pravidel z vlády vyhodí, jakmile skončí lhůta daná Poslaneckou sněmovnou. Premiér zatím tuto možnost nepotvrdil. Babiš se těší na to, jak potom v kampani vypne demokratické brzdy úplně – a věří, že zvítězí.

Ale to jsou děje, které teprve přijdou. Jak dopadnou? Lidé nemají moc rádi větu, kterou teď napíšu, jenže to nic nemění na faktu, že o tom rozhodnou pouze oni ve volbách.

Uznávám, že dnes byly Oči dost suché. Pojďme se tedy pobavit lidovou tvorbou zde.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám