Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babiš je Vedoucí jeskyně

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhé měsíce zůstávala českým národním pokladem informace, že vládu ČR vede hulvát s nevymáchanou hubou (tyto termíny jsou zde použity v rámci hodnotícího soudu, jak použil Andrej Babiš výraz „zkorumpovaná Transparency International“ a soud se rozhodl, že může).

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Teď konečně zvěst o kvalitách premiéra, který je mezi lidem obecným stále populární a jehož hnutí s velkým náskokem vede volební preference, dorazila do světa. Hulvát z Česka, idol svých příznivců se bude probírat na evropské úrovni zde.

Současně vyštěkl premiérský hulvát na poslankyni STAN Věru Kovářovou, kterou počastoval slovem bestie. Dva české europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti) nařkl, že jsou vlastizrádci zde. Jsou kvůli tomu pod tlakem výhrůžek fyzickým násilím. Totéž se stalo německé europoslankyni Monice Hohlmeierové, která se stala terčem Babišových slovních útoků. V rámci hodnotícího soudu míním, že za ataky na poslance stojí lidský odpad, který takto brání svého Babiše. Abych použil jejich slovníku: Náhoda? Nemyslím si to.

Neslaná nemastná jakoby omluva na Twitteru vůči českým europoslancům, se kterou pak přišel Babiš, nic neřeší. Málokdy souhlasím s Tomášem Zdechovským, ale že se bude bránit právní cestou, považuji za jedině správný krok. Když hulvát, který chce řídit stát jako svou firmu, nedostane včas přes prsty, může se vyvinout v násilníka. Sluhů na špinavou práci, jak se ukazuje, má víc než dost.

Ve stejnou dobu jsme mohli zažít jiný druh hulvátství. Od spoluobčanů, kteří se rozhodli jít naproti štěstíčku tím, že budou prodávat za přemrštěnou cenu zdravotnické pomůcky, o kterých si jiní spoluobčané myslí, že je ochrání před koronavirem. Ukázkový příklad je zde.

Vím, že při troše snahy a slovní obratnosti se lze pustit do přesvědčování čtenářů, že všechno souvisí se vším. Jenže já si naprosto vážně myslím, že ona hyenistická tržní komsomolka (hodnotící soud) a Andrej Babiš jsou jedné krve. A že lidé jako Babiš ve vedoucích státních pozicích nepřímo povzbuzují keťasy k jejich odpornému chování (které ovšem kdekdo považuje jen za podnikatelskou šikovnost).

Babiš totiž svým bouráním pravidel slušnosti nejen v osobním, ale i v politickém počínání, a to nejen doma, ale už i v zahraničí, aktivně napomáhá procesu, který v současné době běží nejen v Česku, ale není důvod ho tady uspěchávat. Část lidstva šťastně, až orgasticky strhává ze sebe tenounkou vrstvu civilizace a vrací se do poměrů, kdy o všem rozhodovala síla, hrubost a agresivita.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Respekt a Reportéři ČT nedávno odhalili klíčovou postavu dezinformační scény, která si říká Vedoucí kolotoče. Babiš je Vedoucí jeskyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám