Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zbytečná patálie očkovaných v zahraničí – Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když už přijel prezident USA Joe Biden do Evropy, dohodla se Evropská unie se Spojenými státy, že zažehná spor ohledně výrobců letadel Boeing a Airbus. Zapomněla se ale rychle dohodnout na uznávání vakcín podaných v zámoří, takže i čeští občané přijíždějící jsou v očích českých a většiny unijních zemí neočkovaní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Je to zbytečný zádrhel, který neplatí jen pro USA, ale také pro jiné země. Je zajisté záslužné, že Česká vláda podporuje ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby jezdil vyjednávat o dvoustranných dohodách uznání vakcinace. Dokonce už tři týdny po první dávce. Je také fajn, že sousední země a dovolenkové destinace jsou už přístupné.

Problém je u lidí, kteří studují nebo pracují v zahraničí a nepatří mezi šťastlivce, očkované například na Slovensku, v Německu, Rakousku, Maďarsku, Srbsku, Chorvatsku a podobně. Naše země totiž tamní certifikáty uznává. Když je uzná takovému třeba Chorvatovi, může i Čechovi v Chorvatsku očkovanému.

V případě Spojených států amerických, očkujících převážně vakcínou Moderna a Pfizer/BioNTech, to ale možné není. Stejně jako u dalších třetích zemí očkujících třeba AstraZenekou. Je to ovšem do nebe volající nesmysl, protože to přece jsou stejné vakcíny jako u nás. Navíc uznané tolik vzývanou Evropskou lékovou agenturou. Ovšem Unie je zatím neuznává a my taky ne. Z rozhodnutí ministerstva zahraničí, které se neřídí ani doporučením vlastní klinické skupiny pro covid.

Místo toho se věří byrokratům, kteří si usmysleli, že kvůli varování Interpolu založenému na pár případech, může docházet k falšování certifikátů. Ovšem naši spoluobčané očkovaní v zahraničí, kde žijí a kvůli covidu třeba i dlouho museli zůstat, za byrokratické kličky nemohou. Jejich očkování by se mělo uznávat. A to nejen v případě vakcín stejných jako u nás, ale i jiných, čínských a Sputniku V. Když to jde v případě Slovenska, Srbska a Maďarska, může to jít u všech.

Nezbývá tedy než vkládat naději do aktivity ministerstva zahraničí, které by mohlo alespoň pro naše občany něco vyjednat dříve, než ministerští kolegové zdravotničtí dojdou k rozumu. Je sice pravda, že v případě USA se nejedná o tak blízké sousedy, jako jsou Slováci a Maďaři, ani o Srby, kteří svou přátelskost stvrdili darem 100 tisíc dívek vakcíny od Pfizeru a BioNTechu, podobně jako darovali například Rakušané, ale nedělá se to pro Američany, kteří o nějakém daru vakcín nám ani nemluví, ale dělá se to pro naše občany žijící v Americe. A tak stejně by to mělo být pro naše občany všude, včetně těch žijících v Rusku, v Asii nebo kdekoliv na planetě, pokud se jim podařilo získat přístup k očkování.

Když už vládne zmatek a člověk musí bádat, co kde platí za opatření, alespoň ve vlastním státě, při návratu domů, by mu mělo platit očkování, byť podané v zahraničí. Obzvláště po dlouhých lockdownech, které se mohou na podzim v omezení cestování zopakovat jako nic, by stát měl pomoci lidem shledat se s bližními zvenčí, když už je vakcinace takový hit. Na EU čekat nemá smysl, v tomto ohledu platí pomož si sám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám