Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V čem nám prospěla návštěva z Číny - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Návštěva čínského prezidenta byla skutečně důležitá. Nejen proto, že se jedná o velkého hráče světové politiky. Domácí publikum si díky zjitřené atmosféře mohlo uvědomit své priority.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

V první řadě je zřejmé, že prioritou je členství České republiky v Evropské unii. Číňané se nijak netajili, že bez možnosti vytvořit si nástupní bránu do unie, česká a moravská kotlina by je příliš nezajímala. Vždyť počet obyvatel celé země dosahuje necelé poloviny obyvatel Pekingu.

Další poučení, které určitě nebylo záměrné, plyne z přílišné horlivosti prezidenta a jeho okolí.

„Pan prezident narovnal České republice páteř a vrátil zemi hrdost po smutném období lokajského čecháčkovského přikrčení v režii TOP 09“, svěřil se nám jeho mluvčí Ovčáček.

To ano. Takovým způsobem, že i jeho nevěrnější stoupenci se museli červenat víc než čínská vlajka. Takže další priorita. Pokud si dovolují organizovaní čínští „vítači“ v zahraničí to, co předvedli, jak se asi chovají doma.

Jestliže se minulý rok Miloš Zeman podle svých slov jel „učit do Číny, jak stabilizovat společnost“ a hodlá se svými spojenci své poznatky uplatnit, máme se po čtvrt století demokracie na co těšit.

Český prezident také prokázal, že zahraniční politiku neurčuje on, ale vláda. Zemanův protějšek se potěšil pohostinností, ale v USA na summitu o jaderné bezpečnosti potkal premiéra Sobotku. Ten již také stačil za mořem vrátit úder. Ujistil, že NATO a EU je priorita. A dohadoval výrobu leteckých motorů s GE Motors.

Momentální přímé čínské investice se podílejí na zahraničních investicích do České republiky stěží čtvrtinou procenta. Dokladem toho je, že v České republice v podstatě působí jen dvě výrobní společnosti.

Changdong montující televizní obrazovky zaměstnává na 350 lidí. Dalších přibližně 400 zaměstnanců připadá na výrobce chytrých telefonů Huawei, jehož viceprezident Yiafei přijel s čínským prezidentem. I pokud by tedy investice dosáhly sto miliard, budou to procenta tři, čtyři.

Jenže ty nemusí vytvořit pracovní místa. Když se podíváme na uzavřené dohody, obnášejí samé nákupy již existujících společností. Kromě dodávky letadel z Kunovic do Číny a opravy lázní.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Pracovní místa ale přinášejí především provozy a firmy nové. Změna majitele je prostě jen změna majitele. Z toho plyne poučení do voleb: slov se nikdo nenají a čínskou výplatu z příslibu nezíská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám