Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Tykadla - Jan Keller

Novinky, Jan Keller

Letos je to právě deset let, co olomoucký řidič autobusu Roman Smetana nakreslil politikům napříč spektrem na předvolebních plakátech tykadla. Občanská demokratická strana se tehdy cítila natolik pobouřena, že se jako jediná z poškozených stran účastnila trestního řízení.

Foto: Právo

Jan Keller

Článek

Vloni šířil Martin Lang, tehdejší politik ODS a místní zastupitel v Jesenici u Prahy, prohlášení, v němž vyzýval k podřezání prezidenta republiky. Radu poslanců označil kvůli jejich hlasování v parlamentu za „proradná prasata, jež je dovoleno a nutné zabíjet”.

Řidič autobusu byl odsouzen k zaplacení pokuty ve výši 15 667 Kč a ke sto dnům obecně prospěšných prací. Pokutu zaplatil, na práce odmítl nastoupit, byl proto odsouzen k trestu 100 dnů odnětí svobody nepodmíněně. Po třech týdnech skrývání se sám policii přihlásil a trest nastoupil.

Případ Martina Langa tak dramatický nebyl. Soudy již pravomocně rozhodly, že dotyčný nespáchal žádný trestný čin, a bývalý radní se nemusí obávat postihu. Proč byl vlastně vyloučen z ODS, není tedy zřejmé. Prezidentovi ani poslancům se omlouvat nehodlá.

Jaké plyne z obou příběhů poučení? Pokud by Roman Smetana tušil, jak to u nás chodí, nemaloval by tykadla, ale vyzval by rovnou k podřezání a vykrvení politiků, kteří mu nejsou sympatičtí. V tom případě by se mu podle všeho nic nestalo.

Martin Lang se zachoval mnohem prozíravěji. Nedovolil si přimalovat žádnému z ústavních činitelů ani jediné tykadélko. Dobře věděl, že kriminál by ho neminul.

Jak konstatoval v případě bývalého olomouckého řidiče Nejvyšší soud, „každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci svých politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, případně nesmí pokračovat svou agresivitou dál (ohrožovat lidské zdraví či život)“.

Občané aspoň propříště vědí, že nikoli výzvy k zabíjení, ale kreslení tykadel může fatálně ohrozit zdraví a životy politiků.

(Autor je sociolog)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám