Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Tyglík – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Michael Žantovský v Praze 5 a Miroslava Němcová na prestižní jedničce. ODS, TOP 09 a STAN postavily pro doplňovací volby do Senátu v hlavním městě společné kandidáty. Svádí to k otázce, zda nejde o první vlaštovku budoucí spolupráce pravicových stran ve sněmovních volbách příští rok.

Josef Koukal

Článek

Jde i nejde. Praha je baštou pravice a postavit vedle sebe pět šest konzervativních kandidátů může znamenat než to, že se vzájemně požerou už v prvním kole, z čehož mohou profitovat babišovci a Piráti. Dost na tom, že v obou obvodech obhajují své posty senátoři Václav Láska a Václav Hampl, hodnotově srovnatelní s nominanty parlamentní trojky. Potud jde o spojenectví spíše sebezáchovné, nutnost pregnantně popsanou v pověsti o Svatoplukových prutech.

Zároveň taková příležitostná trojdohoda nabízí půdorys, na němž by se jakýsi společný postup mohl napřesrok uskutečnit. Nekryje se sice s tzv. Demokratickým blokem, který se po volbách 2017 nakrátko zformoval ve Sněmovně v reakci na mimořádný úspěch hnutí ANO, není ale torpédovatelná nečekanými záludnostmi lidovců.

V živé paměti zůstává manévr Pavla Bělobrádka z poslední kampaně, kdy KDU-ČSL v dubnu podepsala koaliční smlouvu se STAN, aby ji v červenci pod potuchou slabého výsledku vypověděla. Přes veškeré programové podobnosti se zbytkem pravého středu lidovci nikdy nepůjdou do rizika. Spolehnou se na svých pět šest procent, jež by jim za slovo „křesťanská“ v názvu měla zajistit jižní Morava.

Pražský alchymistický tyglík však může sloužit k pokusům právě jen pro centrální politiku. Jak ukazují regiony. Přestože zejména v loňském roce se debaty o přirozeném partnerství a integraci pravice vynořily v několika vlnách, pozdější vyjednávání ukázala, že krajské volby žádnou generálkou na příští rok nebudou.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

ODS a TOP 09 jdou do soutěže společně v Plzeňském, Pardubickém a Moravskoslezském kraji, kandidátku STAN podporuje TOP 09 na Zlínsku. V některých krajích připomínají koalice podobnou všehochuť, jakou známe z voleb do obecních zastupitelstev. V době loňských debat o pravicové integraci Petr Fiala odbýval dotazy po konkrétních představách tím, že volby jsou až v roce 2021. Největší posun, který od té doby nastal, spočívá ve změně slůvka až na už.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám