Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Stanné právo – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalé vlády dělají zoufalé věci. Čechie má nejvyšší čísla nákazy koronavirem na světě, počty úmrtí i téměř plné nemocnice vážných případů. A tak se šílená vláda rozhodla k akci, která s šířením covidu nesouvisí, respektive souvisí jen zdánlivě. Vysvětlení nemám. Z výpovědí pánů Babiše a Hamáčka se zdá, že mají oba pocit, jako by buzerace občanů vytvářela dobrý dojem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

„Vydržme pospolu!” Vláda se tuží. Premiér prohlásil, že je zkušený manažer a musí proto lidi „terorizovat”, opravdu to řekl, terorizovat, a slovensky je to totéž, takže se splést nemohl. Představa řízení podniku opravdu podivná. Jsme svědky zvláštního představení.

Neví snad tihle dva, co ví téměř každý? Covid se nešíří po venku, nýbrž v uzavřených prostorách nacpaných lidmi. K čemu slouží restrikce procházek na čerstvém vzduchu, proč jsou omezené na katastr, proč respirátory na ulicích, kde se lidé potkávají na distanc a letmo?

Nač zakazovat cestování autem za hranice okresu, nebylo by lepší vyzvat občany k cestám do přírody, aby se trochu provětrali? Nač uzavírat poslední školy a školky, ačkoli děti odolávají bez problému a nákazu nešíří? K čemu zavírat malé obchody, kde lze kontaktům bránit, na rozdíl od supermarketů, kde je hlava na hlavě?

Neví snad někdo z politiků, že se šíří nákaza z továren, dílen a kanceláří? Tam bylo třeba testovat a izolovat nakažené, tam bylo nutno hlídat odstupy mezi lidmi a platit pořádný kompenzační obolos lidem v nucené karanténě, včetně agenturních pracovníků.

Líto mi je 30 000 policistů a vojáků, které vláda nahnala do terénu, aby pronásledovali nepřizpůsobivé občany, ve skutečnosti rozdělené rodiny a všechny, které postihne síť nesmyslných opatření.

Jak nás premiér trapně a dětinsky opět v televizi ujistil, „nikdy neodstoupí”, úspěšně bojuje s čínským virem. A tak nás ještě čeká dlouhých devět měsíců do osvobození, přestože si o schopnostech principála Pirátů nelze dělat iluze. V opozici se nijak neosvědčil.

A nemylme se, mrtví žalují. Kdybychom místo šesti procent měli proočkovaných alespoň těch třicet procent obyvatel jako ve Velké Británii, mohla být epidemie za námi. Kdyby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám