Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pohádka o hradním pánovi, Čapím hnízdu a klokanovi Bimbovi - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Žil byl, milé děti, na velkém Hradě jeden prezident, jehož moudrost je nad naše chápání. Ten jednou, i s doprovodem poradců a tří stovek dětí z dětských domovů, zvaných klokánci, navštívil Čapí hnízdo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Ne, nebylo to skutečné hnízdo, kam by snad pan prezident musel lézt po žebříku, ale dříve zchátralý statek, který jeden moc chytrý pán, jménem Babiš, přebudoval v rekreační zařízení se zoologickou zahradou a nechal si to zčásti zaplatit Evropskou unií, kterou řídí spolek velmi hloupých lidí zvaných Brusel. A ten teď pana Babiše, zřejmě ze msty, zcela hloupě vyšetřuje kvůli něčemu, co je v jeho zemi úplně obvyklé.

Chytrý pan Babiš, milé děti, přitom neudělal nic horšího, než že nastrčil členy svojí rodiny do čela jedné menší firmy, která o evropské peníze zažádala, a když byla celá věc takříkajíc v suchu, Čapí hnízdo si vzal zpět pod křídla své skutečné firmy, která už vlastní půlku jeho země. No a možná taky trochu lhal, ale jen proto, aby coby správný táta, manžel a bratr ochránil členy své milované rodiny.

Pan prezident tyto okolnosti vzal v úvahu a usoudil, že až do skončení vyšetřování jsou to všechno jen podružnosti, což mu umožnilo přivést s sebou do objektu vyšetřovaného hloupým Bruselem více než tři sta dětí z klokánků. A náš chytrý pan Babiš ukázal svoji velkorysost a věnoval klokánkům při této příležitosti milión korun. Připojil se tak k našemu panu prezidentovi, který na podporu klokánků už před časem poslal dva a půl miliónu ze svého fondu původně určeného na splácení státního dluhu.

Tyto příspěvky, které jistě u občanů vzbudí silné emoce, budou, milé děti, po zásluze oceněny voličskou podporou, což je věc, kvůli které politici vlastně existují.

Pan prezident si, milé děti, s sebou přivezl i svého poradce pana Martina Nejedlého, jehož firma musí kvůli jistým nesrovnalostem v podnikání zaplatit státu, jehož hlavou ten pan prezident je, pokutu ve výši 27 miliónů korun. Pod Hradem, kde ten pan prezident sídlí, se ovšem scházejí v kavárnách velmi zlí lidé, kteří míní, že by si pan prezident neměl pana Nejedlého na svém Hradě nechávat. Vůbec neberou v úvahu, že pan prezident tak zkušeného ekonomického poradce nadále velmi potřebuje.

V Čapím hnízdě pokřtil pan prezident i nového klokana, kterému dal jméno Bimbo. Pan Babiš dětem z klokánků při té příležitosti řekl: „Máme tady krásný zvířata, narodili se nám lemuři a tři surikaty. Jsme rádi, že jste přišly. Možná jste slyšely o Čapím hnízdě, to je populární teďka, každý o tom mluví.“

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Není známo, zda se děti z klokánků zajímaly o to, které evropské fondy by mohly podojit ony, až dospějí, aby si též mohly pořídit vlastní zoologickou zahradu. Vy byste to ale, milé děti, udělat určitě měly, protože jistě chcete být jednoho dne stejně bohaté jako pan Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám