Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: O co jde v kauze Nad Barborou? – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Poslední kauzou čeřící klidné vody současné vládní koalice je výstavba průmyslové zóny v lokalitě Nad Barborou, kterou vláda čerstvě v červenci schválila. Zmíněné místo se nachází v Moravskoslezském kraji, sužovaném vysokou strukturální nezaměstnaností.

Thomas Kulidakis

Článek

Jeden by si tedy řekl, že záměr je to bohulibý. Každý, kdo se čas od času podívá dále než dvacet kilometrů od hlavního města Prahy, ví, že pracovní místa jsou více než potřeba. Plánovaných 2000 pracovních míst by se na severu Moravy a ve Slezsku hodilo minimálně jako sůl v jedné klasické české pohádce. Je tedy otázkou, proč chce toto rozhodnutí měsíc po jeho schválení ministr financí, který podle svých slov opravdu maká, aby bylo lépe, zvrátit.

Je to prý proto, že ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek neinformoval na zasedání vlády ostatní, že většinovým vlastníkem pozemků pod zónou je Asental Land.

Tedy pardon, ne ostatní, ale zřejmě jen ministry za hnutí ANO. Ministři ostatních stran nic nenamítají. Společnost Asental Land je spojená s miliardářem, kterému zlé jazyky říkají oligarcha – Zdeňkem Bakalou. Menšinové podíly vlastní například město Karviná či Slezská diakonie.

Ministr Babiš, shodou náhod i on miliardář, jemuž také zlé jazyky přisoudily označení oligarcha, vyčítá, že daná informace nezazněla v úvodním slově ministra průmyslu. Ten spolu s ČSSD kontruje tím, že v předkládacím dokumentu jsou o této skutečnosti dvě zmínky a všichni ho měli číst. Co řekl nebo neřekl, nevíme. Ale při pohledu do přístupného dokumentu je skutečně Asental Land zmíněn na dvou místech.

Je celkem podružné, kde je v tomto pravda. Důležité je, jak říkají latiníci, QUI BONO – neboli v čí dobro. Kdo, co a jaké zájmy jsou za tím.

Je velmi smutné, že dědictví divoké privatizace devadesátých let nás pronásleduje i po dvaceti letech. V okolí Ostravy a Karviné by se stěží dalo najít něco, co alespoň zčásti nepatří Zdeňku Bakalovi. Plánem stavět zónu se cena pozemků logicky zvýší, takže ani on, ani další vlastníci tratit nebudou. Nám zřejmě nezbývá, než se smířit se skutečností, že pokud nechceme majetek zbohatlíků devadesátých let znárodnit, budeme jej muset čas od času od nich koupit.

Ohledně státních peněz do Bakalovy kapsy je třeba říci, že pozemky budou placeny z peněz Moravskoslezského kraje. I kdyby však byly od vlády, investiční pobídky a peníze státu dostává mnoho jiných firem, včetně Babišových.

Vzpomeňme na nedávnou kauzu s olejem z řepky. Babiš firmy sice podle svých slov neřídí, ale rozhodně je vlastní a zisk z nich má. Takže opět, buď tedy firmám všech, nebo žádného miliardáře, kteří mají rozparcelovanou Českou republiku z hlediska majetku.

Nabízí se však další vysvětlení, v čí dobro se kauza odehrává. Těsně před námi jsou krajské volby. Ty celostátní jen o kousek dál. Moravskoslezský kraj je tradiční baštou sociální demokracie. Hnutí ANO si na něj však brousí zuby také.

Není se co divit, vzhledem k velikosti kraje jde o mnoho hlasů.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Je tedy troufalé domnívat se, že kauza je součástí předvolebního boje? Že pokud se odvolá vládní investice, která se odehrává v režii sociálnědemokratického ministra, přijde další spasitel chránící před nezaměstnaností? Například v podobě jedné z firem holdingu ministra financí, která dá místním práci? O tu jde místním nejvíce a pravděpodobně podle toho budou hlavně volit. Ministr financí sice své firmy prý neřídí, ale pokud dají lidem práci, dobrý skutek i investiční pobídku jistě politicky využije.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám