Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Macronův newspeak v Europarlamentu – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Tigrid nazýval Orwellův newspeak (novořeč) kvákomluvou, ano, nezasvěceným připadá nesmyslná, ale straníci jí rozumí. Je to rituální řeč politického náboženství, kterou její hlasatel povzbuzuje své přívržence a ujišťuje je o stále platné moci a síle jejich ideologie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Úterní projev francouzského prezidenta v europarlamentu byl klasickou ukázkou ideologie eurospeaku, programu, který nevychází z reálné skutečnosti. Obsahoval jeden oxymoron za druhým, ale jen jedinou větu, kterou bychom mohli při velkorysé interpretaci považovat alespoň částečně za pravdivou.

Macron prohlásil, že jsme svědky „jakési” občanské války v Evropě. Ta ale, jak známo, probíhá mezi občany společného státu. A Unie, zaplaťpámbu, ještě jednotným státem není, byla by pseudodemokracií jako Rusko nebo Turecko. Nepochybně však ve všech evropských zemích probíhá spor mezi vládnoucí politickou reprezentací a zatím ještě spontánním, ne vždy inspirativně formulovaným odmítnutím její ideologie, především multikulturalismu a otevřených hranic, a to daleko větším počtem občanů, než je podpora tzv. populistických stran.

Konflikt podle prezidenta vznikl „fascinací autoritářstvím, na niž jedinou odpovědí je autorita demokracie a hodnoty volnosti, rovnosti a různorodosti, jedinečný model, jenž nemá obdobu na celém světě”. A jak jinak, lékem na mír má být „suverenita Evropské unie proti nacionálnímu egoismu”. Jistě, impéria vnitřní mír zajišťují.

Macron trumfl všechny francouzské prezidenty! Nahradit slavnou francouzskou triádu nacionalismu: volnost, rovnost a bratrství „jedinečným modelem” etnické i civilizační diverzity a pluralismu, který naprostá převaha Evropanů odmítá, je opravdu výkon. Ani tolik obětí teroristických útoků ve Francii, ani třeba skutečnost, že tak tradičně mírumilovné a solidní společnosti jako Norsko a Švédsko dnes figurují ve statistice vražd, kriminality a zvláště znásilňování před Lesothem na předposledním místě světové tabulky zločinu, jej neodradí. Ta modelová jedinečnost je bohužel pravdivá. Evropa je skutečně jediným územím světě, kam se může každý přistěhovat.

Mluvit o autoritě demokracie proti autoritářství je dnes čiré pokrytectví. Na opozici je vyhlášen hon, je cenzurována a umlčována moralistickými nálepkami xenofobie, rasismu a fašismu, ačkoli nic takového nehlásá. Odpor vůči sociálnímu inženýrství politické elity, v případě masové imigrace muslimů nezvratitelnému, je obranou tradiční liberální demokracie a sekularizovaných zásad křesťanství a odmítnutím přijímat imigranty, o jejichž svobodomyslnosti lze silně pochybovat.

A Macronova suverenita EU proti egoismu národních států? To je naprostý výsměch patriotismu, voličům brexitu, kteří odmítli (byť zatím jen částečnou) nedemokratickou nadvládu bruselské nomenklatury. Jestliže výraz liberální použil prezident v tradičním významu, tak by měl vědět, co znamená. Svobodný obchod, malá vláda zodpovědná voličům, nízké daně, osobní svoboda nadřazená společnosti. Platí snad něco z toho o Unii, která je něco jako obchodní kartel, protekcionistický blok a hodlá budovat ideologický superstát? Není snad europeismus ideologií?

Dalo by se pokračovat, ale někdy proti utopii stačí útěšná slova velkého básníka: „Mír bez míry… je mír bez matečných louhů Věčna… Jenomže sama země praví: Bez ryzí transcendentály se žádná stavba nedostaví, nikdy, ach, nikdy nedostaví.”

Leviatan se v Evropě národů nikdy nezrodí.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám