Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Macronova vakcína pro všechny - Matěj Široký

Francouzský prezident Emmanuel Macron využil svou prakticky neomezenou politickou moc, aby zavedl něco jako povinné očkování pro všechny. Do 15. září se musí naočkovat povinně všichni pracovníci ve zdravotnictví, v sociálních službách a požárníci, jinak nebudou dostávat za svoji práci mzdu.

Foto: Právo

Matěj Široký

Článek

Ale nejde jen o tuto vybranou skupinu. Zavedení zdravotního pasu se bude týkat všech. Bez něj totiž nebude možné jít do restaurace, do nákupního centra nebo cestovat hromadnými dopravními prostředky. Taktéž se bude rušit proplácení testu ze zdravotního pojištění. Jinak řečeno, pro Francouze existuje prakticky pouze jedno řešení: nechat se vakcinovat.

Vystoupení francouzského prezidenta byl hlavně marketingový úspěch. Přes dva miliony Francouzů vzalo rezervační web útokem, aby se registrovali k očkování. Hlavním důvodem bylo prozření, že Macron vyhlásil v podstatě očkovací povinnost pro všechny. Všem došlo, že pokud budou mít blízkého rodinného příslušníka dlouhodobě v nemocnici a budou ho chtít navštěvovat, budou se muset nechat testovat každé tři dny.

Stejná povinnost platí všude, kde se bude kontrolovat zdravotní pas, tedy restaurace, kulturní zařízení, obchodní centra a mnoho dalších institucí. I zde se budou muset pracovníci nechat očkovat, pokud nebudou mít prostředky na placení testů.

Ještě není jasné, kolik bude test stát. Mluví se o rozmezí mezi 50 a 100 eury za jeden PCR test. I při ceně 50 eur to znamená zvýšení měsíčních nákladů v řádu stovek eur pro jednotlivce. Nízko a středně příjmové kategorii obyvatel nezbude než se nechat očkovat. Jinak jim hrozí praktické vyloučení ze sociálního života.

Macronovo televizní vystoupení vytyčilo jasný cíl, aby se všichni očkovali. Nejedná se o jednání pod vlivem mutace delta, ale o snahu ukončit celou epidemickou krizi bez ohledu na současný epidemiologický vývoj. Nejedná se o ochranu před nemocí, ale ochranu před dalšími restriktivními ekonomickými omezeními. Výzvu by měli uposlechnout především mladí lidé, což se také stalo.

Přes 50 procent z dvou milionů Francouzů, kteří se zaregistrovali bezprostředně po výzvě, bylo mladších 35 let. Tato strategie není úplně nejlepší, protože prioritou by mělo být především naočkování starších a ohrožených lidí.

Macron sází na jedinou kartu, jíž je očkování, aby zabránil jakýmkoliv omezením v říjnu. Od tohoto kroku si slibuje, že Francie by měla získat náskok před ostatními zeměmi, které budou muset omezit svoji ekonomiku.

Rozhodnutí Emmanuela Macrona spustilo lavinu kritiky a velké rozhořčení. Nechme stranou polemiku, jestli vakcíny jsou skutečně cesta z krize a kolik bude potřebovat naočkovat populace, abychom se koronaviru zbavili. Zaměřme se na samotný Macronův postup. Jeho vystoupení v něčem připomínalo českou měnovou reformu v roce 1953, kdy všichni představitelé země ujišťovali, že se žádná reforma nechystá. Stejně tak Macron a představitelé vlády ujišťovali, že nikdy nebude vakcinace povinná, zdravotní pas se nechystá a nikdy nebude ve Francii společnost s rozdílnými právy pro různé skupiny.

Na sociálních sítích hned po ukončení Macronova projevu se stal velmi populární prezidentův tweet z 27. prosince roku 2020, kdy sám Macron říká: „Opakuji to pořád dokola: vakcína nebude nikdy povinná. Mějme důvěru v naše vědce a doktory. Jsme země osvícenství a Pasterova, rozum a věda nás vedou.“

Nakolik bylo rozumné do poslední chvíle tvrdit něco, co nakonec bude naprosto jinak, ukážou nejspíš květnové prezidentské volby. Mnohem závažnější a odbornější kritika se vznesla ze strany advokátů. Ve Francii existuje jasně daný legální rámec, jak učinit očkování povinné. Svým prohlášením a zavedením přísných opatření tyto zákony obchází.

Neobstojí ani námitka, že Francii tlačí čas, protože tento zákon mohl být připravován víc než 9 měsíců, avšak Macron se rozhodl jít jinou cestou. I bez toho se určitě připravují soudní bitvy a francouzský nejvyšší soud se jistě bude k celé záležitosti vyjadřovat. Jako třešničku na dortu Macron slíbil, že až Francie uzavře kapitolu epidemie, Francouzi budou muset kousnout do kyselého jablíčka důchodové reformy a reformy výplaty podpory z nezaměstnanosti. Tyto reformy chce Macron prosadit ještě před koncem mandátů.

Chystané represe proti neočkovaným a tyto reformy nám dávají lépe pochopit vlastní Macronova slova, že možná bude muset zavést tak nepopulární opatření, že raději nebude kandidovat v květnových prezidentských volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám