Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Křivka – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvolňování dopadá dobře. Předposlední vlna z 11. května nepřinesla zhoršení krize, a kdyby byl Adam Vojtěch stejný šoumen jako jeho slovenský protějšek Marek Krajci, mohl též oznámit, že s epidemií jsme se vypořádali.

Josef Koukal

Článek

Ona to není tak docela pravda, ve třinácti okresech ještě máme poměr nad 100 případů na sto tisíc obyvatel. Nejde ale o plošný problém, ohniska jsou zmapována a nakažení v karanténě. A protože důležité nejsou denní statistiky, které jednou vyletí vzhůru a podruhé spadnou dolů, navíc v závislosti na odhalená lokální semeniště, je třeba sledovat trendy.

Křivka se vyvíjí ke spokojenosti epidemiologů, čímž se můžeme těšit na pondělí. Otevřou se domovy pro seniory návštěvám, hrady, zámky, hotely, bary, bazény, ale hlavně se už nebudeme přidušovat na venkovních veřejných prostranstvích rouškami. Tedy ne povinně.

Hygienici se zaměří na rizikové profesní skupiny, zasažené lokality, zdravotníci budou připraveni na případné zhoršení, někdo může říct, že už se tak mělo stát dřív a obav mezi lidmi bylo méně. Ovšem po bitvě se to radí.

Z dosavadních čísel vyplynulo, že rizikovým faktorem není biologický věk, ale celkový stav každého nakaženého, stáří samo o sobě není nemoc. Zdravého koronavirus nepřemůže, churavého však může dorazit.

Už i statistik Ladislav Dušek, který ještě v dubnu naháněl poslancům zdravotního výboru strach vidinou až 150 tisíc neodhalených nakažených, kteří se mohou volně pohybovat mezi námi, postupně pookřál. Plošná opatření, jejichž obnovením vláda hrozila při jakémkoli dalším zhoršení epidemie, nejsou na stole.

Ministr Vojtěch hovoří o oddechovém čase. Je opatrný. Tak nějak automaticky se předpokládá, že druhá vlna dorazí nejpozději na podzim a bude zase hůř.

Doporučuje se očkování na chřipku, ne že by nás ochránilo před covidem-19, ale přinejmenším před souběhem vícero onemocnění.

Do té doby těžko může být na světě vakcína. Ostatně kolik z těch, kdo se letos na jaře polekali nového viru, si chodilo v uplynulých letech před chřipkovou sezonou pro injekci? Z celé populace to nyní bylo jen osm procent.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Nouzovými stavy se nákaze zkrátka do budoucna neubráníme. A protože její vymýcení není pravděpodobné, budeme se muset naučit čelit jí stále a za pochodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám