Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Komu vyhovují fámy? - Martin Koller

Novinky, Martin Koller

V poslední době se na mne obrátilo několik známých s dotazy k islamistickému teroristickému útoku v Paříži. Po internetu se vytrvale šíří konspirační teorie, které se snaží svalovat vinu na USA, případně Izrael (viz komentář: A můžou za to Židi!). Objevují se v podstatě dvě základní dezinformace.

Martin Koller

Článek

V jedné se objevuje video, které zachycuje vraždu francouzského policisty jedním z teroristů. Různí diskutéři poukazují na nedostatek krve. Z toho usuzují, že video je podvrh. Po konzultaci s armádním chirurgem s dlouholetou praxí se potvrdilo moje podezření, že takové názory vyslovují diletanti, kteří mají představy pocházející z akčních filmů.

Nejsem sice soudní patolog ani chirurg, ale zbraněmi se zabývám téměř padesát let. Proto vím, že možné je, za určitých situací, téměř všechno. V případě zasažení lidského těla, včetně hlavy, záleží na následujících faktorech: druh zbraně, délka hlavně, stav vývrtu hlavně, druh náboje, typ náboje, množství střelného prachu, kvalita střelného prachu, typ střely, konstrukce střely, výrobní kvalita střely, úsťová rychlost střely, vzdálenost hlavně od hlavy při výstřelu, místo dopadu střely na hlavu, úhel dopadu střely na hlavu, dráha letu střely při průletu hlavou, druh tkání, jimiž střela prochází, umístění cév v okolí střelného kanálu, prostor v lebce, kterým střela proletí atd.

Chirurg mi uvedl případ, kdy došlo k průstřelu hlavy z téměř bezprostřední blízkosti, nenastalo téměř žádné krvácení, osoba přežila a pouze ztratila řeč. Existuje případ, kdy voják přežil zásah do trupu z automatického kanónu ráže 30 mm.

Druhou zajímavou teorií je důvod sebevraždy francouzského policejního vyšetřovatele. Údajně byl „zasebevražděn“ poté, co chtěl vystavit mezinárodní zatykač na amerického prezidenta Obamu, protože našel v zabavených materiálech teroristů telefonní číslo na amerického generála Petraeuse.

Zde by bylo třeba ocenit neuvěřitelnou rychlost a dokonalost práce týmu, který policejního vyšetřovatele zlikvidoval, a to beze stop a svědků! Jenže takové akce jsou možné opět pouze v akčních filmech nevalné hodnoty. Likvidace zahraničního policejního důstojníka by musela projít schvalovacím procesem a rovněž řádnou přípravou.

Číslo telefonu amerického generála lze mnohdy získat bez velkých problémů. V některých zahraničních specializovaných publikacích lze nalézt i telefon prezidenta Obamy a všemožných amerických politiků. Pokud by chtěl vyšetřovatel skutečně požadovat vydání mezinárodního zatykače na amerického prezidenta, jeho nadřízení by ho poslali do…. patřičných mezí a poté pravděpodobně k psychiatrovi a do výslužby.

Něco takového by totiž mohl udělat pouze narušený diletant, který nezná mezinárodní ani americké právo. Představa, že by americké tajné služby realizovaly teroristickou akci v Paříži s možností byť jen zmínky o americkém prezidentovi, je naprostá fantasmagorie. Taková akce se realizuje vícestupňově, a teroristi by ani neznali reálného zadavatele. Tím by ostatně byl vedoucí funkcionář nějaké tajné služby, nikoli prezident.

Martin Koller

Diplomat a podplukovník v záloze. Vystudoval Vysokou vojenskou velitelsko-technickou školu v Martině a také Filosofickou fakultu University Karlovy. V armádě působil jako výzbrojní náčelník a také technický analytik.

V roce 1993 odešel do civilu a pracoval jako obchodní rada a charge d’affair na misi v Kuvajtu a Iráku. Později působil jako analytik na ministerstvu obrany.

Je autorem několika publikací s armádní tematikou, podílel se na založení prezentační akce české armády Bahna.

To si opravdu někdo myslí, že šéf americké tajné služby či dokonce prezident se vybavuje s nějakými islamistickými otrapy nejnižší kategorie o tom, že mají provést teroristický útok ve spojenecké zemi? Zde je třeba si položit logickou otázku. Komu šíření takových nesmyslů vyhovuje?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám