Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak (ne)chce ČSSD uspět ve volbách – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Kdo si může dovolit nepřítele s takovými spojenci? Tento známý výrok si v těchto dnech možná občas připomene předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. S takovým „spojencem“, jakým je dnešní ČSSD, si v úsilí vyhrát příští volby nepřítele opravdu nemůže dovolit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Ve výčtu výtečníků, kteří v této straně pracují na volební prohře, lze začít lánskými pučisty Jeronýmem Tejcem a Jiřím Zimolou. Ti v údajně upřímné snaze pomoci ČSSD mydlí Sobotkovi schody, kudy chodí. Prozatímním vrcholem bylo tajné hlasování krajské organizace v Jihočeském kraji, která odmítla podpořit Sobotkovu kandidaturu na předsedu, aniž by navrhla alternativu.

Možná to byl jen návod, co dělat na sjezdu strany. Pro nedovtipné to za Zimolu a Tejce dovysvětlil delegátům sjezdu spojenec obou pánů prezident Miloš Zeman, když naznačil, že na sjezdu se hlasuje tajně, a předsedou tudíž nemusí být zvolen ani kandidát, který má podporu všech krajských organizací – s výjimkou té Zimolovy.

Vynikající dojem na veřejnost také dělají ministři Jan Mládek a Milan Chovanec. Ministr průmyslu a obchodu Mládek nedávno ohromil veřejnost, když se dozvěděla, že v Bruselu lobboval proti snížení cen roamingu. Je to prý luxus, kterého využívá jen pět procent českých občanů!

Ministr vnitra Milan Chovanec se pro změnu proměnil v kovboje z Divokého západu. V úsilí o vyjádření co nejrozhodnějšího odporu proti evropské směrnici, která chce zakázat držení některých typů zbraní a zásobníků, se nechává fotit ověšen zbraněmi. Bezpečnostní situace v Evropě je prý zlá, a Češi tudíž musejí mít možnost bránit se teroristům. Dokonce to chce zakotvit do ústavy. Voliči ČSSD nejspíš podle něj nemají jiné starosti.

Skvělý je také postup ČSSD při výběru prezidentského kandidáta. Naše ještě stále nejsilnější politická strana žádného vlastního nejspíš nenavrhne, ale je prý připravena uspořádat vnitrostranické referendu o těch, kteří se nominují sami nebo které nominují jiné politické subjekty.

Pokud bude kandidovat opět Miloš Zeman, docela jistě ve stranickém referendu ČSSD vyhraje on. Pokud se takové referendum bude konat před volbami do Sněmovny, voliči docela jistě ocení, že vedení ČSSD, které prezident soustavně okopává, se nevzmohlo ani na náznak odporu.

S lídry ČSSD se manifestačně shodl jen jednou – při vydání společného prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů, v němž se distancovali v zájmu nerušených vztahů s komunistickou Čínou od jiných členů vlastní české vlády kvůli jejich setkání s dalajlamou.

Strana, která zásobuje voliče takovými dojmy, se nemůže divit, že si nikdo ani pořádně nevšimne, jaký program vlastně nedávno schválila v přípravě na volby.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám