Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jak moc bude Babiše bolet „antibabiš“? - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Ač je Poslaneckou sněmovnou čerstvě schválená novela zákona o střetu zájmů ostentativně namířena na Andreje Babiše, některá média argumentují, že Babišovi moc neublíží.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Úprava, která si vysloužila přízvisko „antibabiš“, stanoví, že firmy vlastněné členy vlády nebudou mít přístup k veřejným zakázkám, nenárokovým dotacím a investičním pobídkám. Členové vlády také nebudou moci provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk. Zákon by měl platit už pro příští vládu.

Babiše prý nová úprava příliš nezasáhne proto, že není problém, aby firmy a mediální domy, které vlastní, převedl do svěřeneckého fondu nebo na někoho blízkého, přičemž bude mít dál na chod svých společností vliv. Dokonce už se prý nebude ve vládě muset vzdávat hlasování o záležitostech, kde byl jako vlastník Agrofertu a dalších společností v jasném konfliktu zájmů, což ho může paradoxně ještě posílit.

Teoreticky by tomu tak být mohlo. Až na to, že Babiš není typ podnikatele, který by jen tak někomu věřil. I proto je stoprocentním vlastníkem Agrofertu a dalších společností. Vliv pro něj není totéž jako stoprocentní kontrola.

To, k čemu ho nyní bude nutit zákon, mohl přece – už jen kvůli jakési politické hygieně – udělat dávno sám. Neudělal a bude mít velké problémy udělat to podle zákona.

Babiš prostě není důvěřivý člověk. Převod obrovského majetku na někoho jiného se sice dá jakž takž právně jistit, ale nikdy nevíte. Žijeme v zemi, která obohatila ekonomický žargon o pojem tunelování.

Dokonce i Čapí hnízdo, na které Babišovi pomohla získat dotace účelově založená firma, v níž figurovali jeho blízcí příbuzní, si vzal zpět pod křídla Agrofertu, jakmile dotace získal. Ačkoli by pro něj bylo lepší neriskovat, že se o jeho spojení s těmito čachry někdo začne zajímat, nedůvěřoval, zdá se, ani svým nejbližším.

Babiš je prostě typ osobnosti, která musí mít vše pod absolutní kontrolou, včetně vlastního politického hnutí, v němž demokracie právě kvůli tomu nekvete. Převedení obrovitého majetku na nějaký fond nebo příbuzné by mu způsobilo mnoho bezesných nocí.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

I proto tak nervózně sledoval ve sněmovních kuloárech, jak hlasování dopadne. Zbavit se kvůli dalšímu působení v politice miliardového majetku, který čtvrtstoletí hromadí, tak bude nejspíš nad jeho síly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám