Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Evropa v nedbalkách, čučkaři a ruští bondové - Alex Švamberk

Sdělení, že s výbuchem ve Vrběticích jsou spojováni stejní agenti ruské vojenské rozvědky GRU, kterým je připisován útok novičokem na dvojitého agenta Sergeje Skripala, působí jako ze špatného špionážního filmu. Tento dojem se ještě prohloubil, když se ukázalo, kde všude se pohybovali další agenti ze stejné jednotky GRU 29155. Nic to však nemění na tom, že Evropa byla nachytána v nedbalkách.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Na rozdíl od bondovek, kde se hlavní hrdina představí „Jsem Bond. James Bond“ a objedná si martini, které se má protřepat, ale nemíchat, aby bylo každému jasné, o koho jde, skuteční agenti, provádějící špionáž a diverzní akce, pečlivě tají svou identitu. Nepoužívají dokola stejná krycí jména a stejné falešné pasy jako hoši z ruské rychlé roty. Přesto to agentům jednotky GRU vycházelo až do té doby, než se pokusili v březnu 2018 otrávit dvojitého agenta Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Působit v zemi Bonda a Cowleyho z CI5 je trochu jiné než operovat na Balkáně.

Pak se ukázalo, že dvojice agentů Alexandr Miškin (alias Alexandr Petrov) a Anatolij Čepiga (alias Ruslan Boširov), která se pokusila otrávit Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji, přičemž přitom jen tak mimochodem zabila Dawn Sturgessovou, se taky motala okolo skladu ve Vrběticích. Z České republiky narychlo odjela v den exploze 16. října 2014.

Jejich šéf Denis Sergejev (alias Sergej Fedotov), který dohlížel na akci v Salisbury, se pohyboval v Bulharsku, zrovna když tam byl otráven obchodník se smrtí Emilian Gebrev, jenž zřejmě kšeftoval se zbraněmi z Vrbětic. Náhodou se taky objevil v Barceloně pouhých pár dní před neschváleným referendem uspořádaným 1. října 2017, přičemž to nebyla jeho jediná cesta do katalánské metropole.

Parta ze Salisbury taky byla v Ženevě, zrovna když se tam konalo jedno z nesčetných kol jednání o míru v Sýrii, a jeden z lidí, kteří se pohybovali v Bulharsku v době otravy Gebreva, se objevil v Černé Hoře před nepovedeným pokusem o puč v roce 2016.

Nakonec se ukázalo, že mnozí agenti GRU měli čísla pasů s čísly, která po sobě následovala. Někteří dokonce bydleli na adrese, která je s touto vojenskou rozvědkou spojována. To vše se však odhalilo až po útoku v Salisbury, do té doby všechno vycházelo, což ukazuje, jak děravá byla kontrarozvědka nejen v Černé Hoře. V ČR stačilo ke vstupu do skladu munice, když jim vydala povolení firma, která ji tam skladovala. Ale v nedbalkách se nechala chytit celá EU. Pasy se sice při vstupu do schengenského prostoru musejí ukazovat, ale tím asi všechno skončilo.

Ex post se mluví o tom, jací to byli břídilové, div ne čučkaři (jak označuje Miloš Zeman členy BIS), když se dopouštěli tak školáckých chyb. A uvádí se, že většinu akcí zpackali. Přežil nejen Sergej Skripal a jeho dcera, ale také Emilian Gebrev. Munice explodovala už ve Vrběticích, a ne až v Bulharsku, jak prý bylo plánováno, aby byl Gebrev zdiskreditován.

Jenomže to vůbec nemusí být pravda. Ono nebylo nutné zabít Skripala, aby poznal, že ruské tajné služby změnu strany neodpouští. A po otravě už nemůže nikomu poskytovat rady. U Gebreva stačí, že nezískal do svého vlastnictví bulharské zbrojovky, o které stál, a nakonec přišel i o licenci na vývoz zbraní. Munice, která měla zamířit zřejmě na Ukrajinu nebo možná do Sýrie, byla zničena a neohrožovala chrabré ruské molodce. Nevyšel jen pokus o puč v Černé Hoře, která nakonec vstoupila do NATO.

Akce GRU včetně hackerských útoků na antidopingovou agenturu WADA a Organizaci pro zákaz chemických zbraní jasně ukázaly, že Rusko neváhá postupovat rázně proti lidem a organizacím, kteří mu kříží cestu. A neštítí se civilních obětí. Hlavně se však podařilo GRU vyvolat atmosféru strachu a nejistoty a zpochybnit schopnost vlastních kontrarozvědek, což je možná vůbec ten největší úspěch. I když byli příslušníci jednotky 92155 odhaleni, mohou si mnout ruce a těšit se z metálů, které dostali.

A otázkou taky je, co nebylo odhaleno. V posledních letech zemřelo za podezřelých okolností několik ruských emigrantů. Mnozí si myslí, že Putinův kritik Boris Berezovskij nespáchal v roce 2013 v Ascotu sebevraždu, ale by zavražděn. U Nikolaje Gluškova, který byl nalezen v roce 2018 oběšený, se to už prokázalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám