Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Donald Trump - argument pro sjednocení Evropy - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Donald Trump ve svém prvním vystoupení v americkém Kongresu potvrdil, že pod jeho vedením budou Spojené státy dělat jen to, co je pro ně výhodné. Na čí úkor, to ho nezajímá. Sníží peníze na diplomacii, zvýší výdaje na zbrojení, omezí rozvojovou pomoc. Spojenci a obchodní partneři budou platit, nebo můžou jít. Pro Evropu se jedná o nejlepší motivaci následovat vlastní pud sebezáchovy. Tedy sjednotit se ještě více a pevněji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Obyvatelé starého kontinentu se totiž nacházejí v nebezpečné pozici bohatého, ale nejednotného celku. K pořádnému sjednocení ale musí být nejen vůle, nýbrž také konkrétní kroky. Což se v souboru členských států, které se k sobě chovaly téměř celé desetiletí macešsky, dělá špatně. Tento čas ztratila Unie tvořená institucemi a členskými státy zbytečnými rozpory a hádkami, které mohla využít k upevnění svého postavení.

Tak například nevhodné řešení následků ekonomické krize prohloubilo rozpory mezi starými členskými státy severního a jižního křídla. Německý ministr financí Wolfgang Schauble nyní mluví o zvolení Trumpa jako o budíčku pro Evropu. „Kdyby jeho nástup neznamenal budíček pro Evropu a Německo, tak nevím, jaký jiný budíček bychom potřebovali,“ řekl. Jenomže na takový budíček se těžko reaguje činorodostí ve chvíli, kdy právě německý ministr, který rád šetří v jiných zemích než své vlastní, zase a znovu zablokoval vytvoření evropské banky s možností vykupovat část ještě stále toxických dluhopisů bankovních ústavů.

A jih Evropy stále trpí hospodářskými problémy a nezaměstnaností kolem dvaceti procent. Evropská měna zkrátka musí být nejen monetární, ale také fiskální. Těžko si lze přece představit stát, ve kterém výkonné ekonomické centrum nepomáhá chudším regionům. Například v České republice by jistě bylo nemyslitelné, aby se hlavní město Praha, přesahující hospodářsky zbytek země, odmítlo o zisk podělit.

Podobně Evropu stálo mnoho času také věčné hádání o uprchlíky a ekonomické migranty. Zátěž stále nese několik zemí a pro změnu se mezi sebou hádají hlavně země Visegrádu a Rakousko se zbytkem Unie. Přitom při patřičné spolupráci mohlo být po problému veta už dávno. Trvalé kvóty nutící někoho žít v zemi, ve které nechce, jsou samozřejmě nesmyslné. Nouzové přerozdělení za účelem vyřízení žádosti o azyl je ale něco jiného. Rozhodně lepší než cpát miliardy nejrůznějším pochybným režimům kolem Středozemního moře, a nejen tam. Protože pak jsme jejich rukojmími.

Podtrženo sečteno – vše ústí v krizi důvěry. Je zřejmé, že bez vzájemných ústupků se z ní nedá dostat. Nastal tedy čas lámání chleba, kdy se odliší politici myslící jen od voleb k volbám a státníci. Ti druzí dokážou obhájit i méně populární věci v zájmu nezbytnosti přežití. Vždyť považme – s jednotlivými (hlavně malými a středními) státy Evropy si Trump bude moci hrát nebo obchodovat s jejich zájmy a osudy, jak bude chtít.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám