Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co nám ukázal docent Konvička - Jan Ludvík

Novinky, Jan Ludvík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musím přiznat, že mě humbuk vzniklý kolem představení Iniciativy Martina Konvičky na Staroměstském náměstí začal docela bavit. Dokonce natolik, že jsem si slavné video tohoto spektakulárního teroristického útoku, který zdeptal ospalou nedělní Prahu chystající se na jiný úder v podobě parkovacích zón, musel pustit. A tak se pobavit ještě víc.

Jan Ludvík

Článek

Bojovníci stojící proti islámské invazi do českých luhů a hájů přijíždějí na náměstí v obstarožním americkém humvee, pálí do vzduchu z kuličkových pistolí a samotný Martin Konvička z hřbetu nejspíš cirkusového velblouda prezentuje okolí komiksovou verzi představ o tom, co je terorismus a islám. Jako teroristický útok to tedy rozhodně nevypadá.

Zdá se ovšem, že Konvičkova v zásadě úsměvná akce vyvolává dost zděšení. Nejen mezi lidmi na náměstí, ale snad ještě víc druhotně skrze prezentaci v médiích. Proniká až za oceán do New York Times a doma přední odborník na terorismus tvrdí, že Konvička dal teroristům návod, jak na to a jak budou naše bezpečnostní složky na skutečný útok reagovat.

Ovšem při představě, jak se v Sýrii stratégové Islámského státu radí, dumají, plánují útok a hledají vhodného velblouda, protože proti Konvičkovi na velbloudu URNA nezasáhla, takže velbloud v Čechách evidentně nabízí dokonalé krytí, je už opravdu těžké se nesmát nahlas.

Celá debata, jestli Martin Konvička porušil zákon, jestli šlo akci zakázat a jestli by Jihočeská univerzita neměla Konvičku propustit, se stává tak nějak nesmyslnou a odvádí pozornost od reálných problémů. Třeba od toho, že řada lidí evidentně nemá nejmenší tušení, co dělat v případě mimořádné situace.

Jan Ludvík

Je odborným asistentem na Katedře bezpečnostních studií, výzkumným pracovníkem Střediska bezpečnostní politiky IPS FSV UK a příležitostným komentátorem veřejného dění. Studoval na Univerzitě Karlově a University of Richmond.

Doktorské studium absolvoval v oboru mezinárodní vztahy. Odborně se zaměřuje na vztah mezi politickou a vojenskou silou, ozbrojené konflikty, americkou a českou zahraniční a bezpečnostní politiku.

Je autorem knihy Nuclear Asymmetry and Deterrence: Theory, Policy and History.

Aktvní je na síti Twitter @JanLudvikSBP

Bezpečnostní složky po tomto druhu „vzdělávání“ občanů volají už celkem dlouho, ale téměř vždy narazí na někoho, kdo si představí nasazování igelitových pytlíků a do věci zkouší hodit vidle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám