Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Co nám připomněl soud s komunistkou Semelovou - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Pražský obvodní soud zamítl žalobu na poslankyni Martu Semelovou a její mateřskou komunistickou stranu. Tu žaloval brněnský zastupitel za TOP 09 Michal Kincl za slova, která pronesla přibližně před rokem.

Thomas Kulidakis

Článek

Semelová v pořadu Hyde Park v České televizi neodsoudila proces s Miladou Horákovou a popřela vynucenost přiznání Horákové i dalších. Vpád okupačních vojsk roku 1968 označila za „internacionální pomoc“ a internacionálního „zváče“ Vasila Biľaka považuje za kladnou postavu dějin československých. O tom ale soud nebyl. Otázka zněla, zdali ublížila žalující straně. Tedy panu Kinclovi.

V něm měla svými slovy vzbudit úzkost z návratu předlistopadových pořádků. Proto ji zažaloval, domáhal se omluvy a potvrzení toho, že to bylo jinak, než Semelová tvrdí. Ta však trvá na svém a soudce se vyjádřil, že ji „není možné nutit, aby vyslovila to, co si nemyslí“.

To v žádném případě neznamená, že snad podle soudu říkala pravdu. Soud prostě seznal, že nedošlo k zásadní újmě žalujícího.

Celá kauza má víc vrstev. K té historické – je pravda, že role sovětských poradců Lichačeva a Makarova v politickém procesu s Horákovou je považována za prokázanou. Cizí tanky se daly v dané chvíli stěží brát jako pomoc. Okupace je okupace. A ten, kdo okupanta pozval, může asi stěží očekávat vděk svých spoluobčanů.

Z hlediska současného jsou důležité dvě věci. Zaprvé Semelová prokázala své straně medvědí službu.

Připomněla nám, že realita před rokem 1989 měla daleko do rovnosti, svobody a myšlenek romantizujícího komunismu, kterými se režim zaštiťoval. Komunisté udělali mnoho špatného, nemohou ale za vše. Čtvrt století od roku 1989 je ale díkybohu laciný antikomunismus na ústupu. V duchu hesla „co bylo, to bylo, žijeme tady a teď“.

Převládá stále víc názor, že nyní je důležité napravit chyby ekonomické i politické transformace. Toho by se také rádi chytli čeští komunisté. Semelové názory za pomýlené označil před zraky televizních diváků zahraničněpolitický expert KSČM Josef Skála. Díky Semelové však víme, že takových hodných tet bude u komunistů nejspíš víc.

Druhá věc, která je zásadní, plyne z její obhajoby. „Televize ji nutila vyjadřovat se k věcem, ke kterým by se vyjadřovat nechtěla,“ perlil u soudu její právní zástupce.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

A to je dobře. Potvrzuje to nezbytnost nezávislých medií, která se nebojí kritizovat a klást nepříjemné otázky. Proto je potřeba mít se na pozoru vůči všem, kteří by jejich nezávislost chtěli omezovat. Případně diktovat témata.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám