Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Babiše čeká horké léto – Jiří Pehe

Hnutí ANO Andreje Babiše se ve stranických preferencích propadlo až na třetí místo za obě opoziční koalice. Kdyby šlo o jednorázový pokles popularity, mohl by nad tím Babiš možná mávnout rukou. Jenže jde o setrvalý trend, který začal už v létě minulého roku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Pokud by byl tento setrvalý pokles zapříčiněn jen chaotickým počínáním Babiše a jeho vlády během druhé vlny epidemie nemoci covid-19, kdy se Česká republika dostávala na první místa na světě v počtu nakažených a zemřelých na sto tisíc obyvatel, mohl by Babiš doufat, že současné zlepšení epidemiologické situace přivede část voličů zpět k jeho hnutí. Jenže epidemie není jediným důvodem pro propad ANO.

Během krize se Babiš opakovaně vyjevoval před veřejností nejen jako chaot, ale také jako člověk bez sebereflexe a schopnosti uznat chybu. Jeho personální politika byla otřesná. Nejenže se měnili ministři zdravotnictví jak na běžícím pásu, ale problémy má i jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek. A nyní se provalilo, že předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček si přivydělává jako advokát pro lichvářské firmy.

Země se navíc nyní začíná potýkat s ekonomickými dopady krize: roste inflace a celá řada firem, která přežila rok vládních restrikcí, se bude poroučet. Vláda zemi rekordně zadlužila, takže i mezinárodní ratingové agentury se začínají obávat o stabilitu českých veřejných financí.

K tomu všemu přibývá políčků, které Babišovi uštědřují evropské instituce. Babišův střet zájmů konstatuje ve svých auditech Evropská komise a ve svých rezolucích Evropský parlament, který vyzývá EK k tvrdým opatřením. Objevují se návrhy, aby EU zastavila veškeré dotace Agrofertu, včetně těch nárokových za obhospodařování zemědělské půdy. A dokonce i návrhy, aby zastavila vyplácení dotací naší zemi, protože jsou v ní porušována pravidla hry při čerpání evropských peněz.

Babiš okolo sebe kope. Na EP útočí jako na zbytečnou instituci. EU se nám prý nemá vměšovat do vnitřních záležitostí. Co na tom, že se Brusel „vměšuje“ jen proto, že má v popisu práce ohlídat peníze evropských daňových poplatníků před těmi, kdo ohýbají společná pravidla, aby si přikrádali ve svůj prospěch.

Se svými útoky na bruselské instituce ovšem Babiš daleko nedojde. Nemá na ně páky. Když se nepodřídí jejich doporučením, přijdou sankce.

Babišovi ale hoří půda pod nohama i doma. Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo bylo uzavřeno, a tentokrát vypovídali i manažeři banky HSBC, jejichž chybějící svědectví údajně zabránilo státním zástupcům poslat případ k soudu už před pár lety. Do voleb sice asi konečný verdikt nebudeme vědět, ale nově „nasvícené“ trestní stíhání Babiše jistě bude hrát důležitou roli v předvolebních debatách.

Příznačné je, že Babiš přestal téměř zcela útočit na tradiční strany kvůli korupci. Mohlo by se to totiž snadno obrátit proti němu: v posledním indexu korupce, zveřejněném na začátku tohoto roku, se ČR propadla o pět míst - až na 49. místo.

Premiér se tedy raději trefuje do Pirátů. Jenže to činí s municí, která je dosti směšná. Obvinění Pirátů z neomarxismu, plánů na sdílení bytů a aut, nebo dokonce na legalizaci polyamorie (mnoholásky) jen ukazují, že Babiš nemá jasnou strategii, jak svůj osobní sešup v popularitě i sešup svého hnutí zastavit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám