Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Amerika veliká a mocná – Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donald Trump ještě ani nesložil přísahu (stane se tak 20. ledna) a komentátoři západního světa, hlavně ti konzervativní, už radostně spekulují, co všecko nový americký prezident učiní, aby Ameriku postavil na nohy. Materiálu k tomu mají víc než dost, nejen divoké výroky z předvolební kampaně, ale hlavně jeho pro intelektuály politického rovnostářství tak nepříjemně prosté názory, jež vyjádřil ve svých dvou bestselerech „Zmrzačená Amerika” a „Čas přitvrdit”.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Diagnóza zdravého rozumu se týká především změkčilého školství. Trump hlásá kázeň, patriotismus, soutěživost, přísné známkování. Škola má vést k soustředění, podnikavosti a zájmu o svět.

Hodlá skončit s politickou indoktrinací centralizovaného systému, vrátit školu rodičům a obcím.

Zápas s pokrokovými školskými odbory lehký nebude, pro učitele je rovnostářská ideologie výhodná, lze za ní pohodlně skrýt vlastní neschopnost

Zápas s pokrokovými školskými odbory lehký nebude, pro učitele je rovnostářská ideologie výhodná, lze za ní pohodlně skrýt vlastní neschopnost.

Ani zreformovat hospodářství snadné nebude. Zjednodušit byrokracii a snížit stav úředníků (byrokrati se dle Parkinsonova zákona množí jako králíci), je úkol nadlidský, jak vidíme ve všech státech, které nejsou ve válce.

Jednodušší bude nakopnout ekonomiku a snížit daně upadající střední třídě i nesmyslnou daň podnikovou (35 procent), jež by při patnácti procentech měla přilákat globální firmy z daňových rájů, a investovat doma. Ospravedlní Lafferovu křivku vyššího výběru daní snížením daní, jež prezidentu Reaganovi umožnilo zvyšovat náklady na zbrojení.

Snadné bude zlikvidovat zelené dotace a usnadnit těžbu fosilních paliv, ale těžší investovat bilióny (?) dolarů do upadlé dopravní i energetické sítě a do armády. Stačil však pouhý záměr a dolar i akcie stoupají.

Trumpovi ve skutečnosti šlo o výběr přistěhovalců, o tradiční dovoz kvalitních pracantů, zrušený koncem sedmdesátých let, jinak hrozí vyšší inflace a schodek zahraničního obchodu

Taková fiskální expanze při téměř plné zaměstnanosti (pět procent lidí bez práce) znamená neomezovat příliš imigraci. Trumpovi ve skutečnosti šlo o výběr přistěhovalců, o tradiční dovoz kvalitních pracantů, zrušený koncem sedmdesátých let, jinak hrozí vyšší inflace a schodek zahraničního obchodu.

V prezidentském týmu se mluví o pěti- až desetiprocentní celní bariéře na omezení importu a vyšších úrocích. Silný dolar s takovou nízkou zábranou podnítí evropský export, stagnující Evropa se může radovat. S Británií zřejmě vznikne zóna volného obchodu.

Podivná je prezidentova protičínská rétorika. Číňané totiž už dávno svou měnu nechávají plavat a nesmyslná obchodní válka, jak učí dějiny, by jistě vedla i k něčemu horšímu, než je harašení zbraněmi, a to jistě není v americkém geopolitickém zájmu. Ustrašení Evropané se obávají destabilizace.

Republikáni se nemůžou dočkat, aby s Trumpem trumfli i samého Reagana a Ameriku vyléčili z evropské nemoci

Podaří se mu omezit sociální výdaje? Dnes už téměř polovina Američanů pobírá něco od státu a náklady na důchody rostou. Přímo otřesný je počet lehce postižených dělníků v invalidním důchodu, často s psychickou diagnózou (6,4 miliónu), jak dokazuje demograf Nicholas Eberstadt v knize „Muži bez práce”.

Americké vlády je jednoduše „zaparkovaly v chudých domácnostech”, aby si vylepšily statistiku nezaměstnanosti, a ti nešťastníci psychicky zahnívají před televizí. Bude mít Trump odvahu přitvrdit i zde?

Šanci má značnou, bude za ním stát Kongres, 33 guvernérů a náhoda mu přihrála i Nejvyšší soud. Republikáni se nemůžou dočkat, aby s Trumpem trumfli i samého Reagana a Ameriku vyléčili z evropské nemoci.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám