Hlavní obsah

GLOSA: Brexit - predikce neexistují, jistější by byla i chobotnice – Alex Švamberk

Novinky, Alex Švamberk

Pro mnohé bylo rozhodnutí Britů opustit EU překvapivé, i když průzkumy ukazovaly, že referendum bude mít velmi těsný výsledek. Mnozí by však potřebovali vědět více, aby se mohli připravit na to, co nastane, jenomže křišťálové koule jsou nějak nedostatkovým zbožím a chobotničák, na kterého bych stejně nespoléhal, je už dávno po smrti. A mýty o schopnostech bookmakerů a investorů tak padly.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Průzkumy veřejného mínění tentokrát - na rozdíl od mnoha jiných případů - neselhaly, odhadovaly těsný výsledek. Jedny sice naznačovaly, že Británie zůstane, další že odejde, ale většinou byla čísla v rozmezí statistické chyby.

Další dva nástroje, které se v podobných případech používají, však selhaly. Trhy ukazovaly, že investoři počítají se setrváním Británie v Unii a odpovídal tomu i kurz sázkových kanceláří.

Investoři v posledním týdnu s odchodem Británie z EU nepočítali, i když banka Goldman Sachs tvrdí, že byla na odchod Británie z EU připravena. Od pondělí značně posilovala libra a rostly evropské trhy, naopak cena zlata šla dolů, což vše bylo jasné znamení, že investoři nepočítají s odchodem Británie z EU, který chtě nechtě oslabí nejen britskou ekonomiku, ale i evropskou.

Až s prvními negativními výsledky začala libra padat stejně jako trhy. Samozřejmě k tomu přispěly i další aspekty, nějaká korekce se po dlouhém růstu všech indexů očekává a každý spekuluje, že nějaká nová bublina už musí prasknout. Odchod Británie z EU za takové situace jasně vede k turbulencím.

A zklamali i bookmakeři, kteří dokázali například zcela jasně odhadnout výsledek skotského referenda. Kurz na to, že Británie opustí EU, byl tři, a na setrvání 1,36.

Že se netrefují hráči a bookmakeři se však ukázalo při amerických primárkách. Na to, že do prezidentského klání povede republikány Jeb Bush, který zcela vyhořel, byl loni v září kurz 13 ku 8. Naopak v případě Donalda Trumpa byl 7 ku 2, takže za sto vsazených dolarů získal 350 dolarů.

Průzkum CNN z loňského září ale ukazoval, že Trump má podporu 32 procent voličů. Ani to však neznamená, že by průzkumy byly přesnější. Druhý byl Ben Carson s 19 procenty, který také propadl.

Alex Švamberk

Novinář, spisovatel, hudebník, skladatel a performer, absolvent Strojní fakulty ČVUT v Praze. Nyní pracuje jako zahraniční redaktor serveru Novinky.cz. Specializuje se na válečné konflikty a oblasti Korejského poloostrova, Balkánu, ale i na Ukrajinu a Jižní Afriku. Dlouhá léta působil v médiích jako hudební recenzent, i nyní připravuje rozhovory se zahraničními umělci a píše kritiky na soudobou hudbu a nahrávky okrajových žánrů, jako je hard core, industriál a noise.

Výsledky primárek i brexit tak ukazují, že predikovat výsledky u důležitých politických rozhodnutí je takřka nemožné. Možná by to lépe zvládal pověstný chobotničák Paul, který odhadl správně výsledky 12 ze 14 zápasů na ME a MS ve fotbale v letech 2008 a 2010. Paul však v roce 2010 uhynul.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám