Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Když jdou zastánci tradičních hodnot příkladem - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politicky neorientovaný člověk, který by si chtěl udělat jasno v tom, co se vlastně rozumí konzervativními nebo obecněji „tradičními“ hodnotami, to u nás vůbec nemá lehké. Pokud by se totiž chtěl orientovat podle některých politicky význačných hlasatelů těchto hodnot, bude dost zmaten.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Od vzniku samostatného českého státu jsme u nás měli tři premiéry, všechny z ODS, kteří se v různé míře hlásili ke konzervativním a tradičním hodnotám: Václava Klause, Mirka Topolánka a Petra Nečase. Všichni tak či onak mluvili o významu tradiční rodiny a vzývali ve svých veřejných vystoupeních i další „tradiční“ hodnoty, které jsou prý ohroženy liberalismem, socialismem, feminismem, homosexualismem, politickou korektností a bůhví čím vším ještě.

Všichni tito politici ale měli naneštěstí pro ty, kdo by se jimi chtěli v hledání tradičních hodnot inspirovat, dosti neurovnaný osobní život. O Klausových vztazích s „blonďatými letuškami“ se psalo a mluvilo, jako by se nechumelilo. Až to vedlo ke spekulacím, zda se tím nezakrývá něco jiného.

Topolánek měl nemanželskou aféru s poslankyní za ODS Lucií Talmanovou, i když byl ženatým otcem tří dětí. Rozvedl se až tři roky po narození syna, kterého zplodil s Talmanovou v roce 2007. Ani tento nový vztah ho ale nepřivedl k praktikování tradičních rodinných hodnot. V roce 2009 se celosvětově proslavil „choulostivými“ fotkami z Berlusconiho vily v Toskánsku.

Nečas, coby ženatý otec čtyř dětí, pro změnu udržoval nemanželský vztah se svojí spolupracovnicí Janou Nagyovou. Politické důsledky této dosti turbulentní a celkově absurdní aféry všichni známe.

Účelem výše zmíněného výčtu není laciné moralizování. Každý, kdo by tak chtěl činit, by měl začít u sebe. Navíc i mnozí liberální a socialističtí politici měli nemanželské aféry. Ta, kterou veřejnost „obšťastnil“ socialistický premiér Jiří Paroubek, má poněkud smutnou a skandální dohru ještě dnes. Dosti neurovnaný osobní život měl i prezident Václav Havel. A i Miloš Zeman a Andrej Babiš jsou rozvedení, přičemž druhý jmenovaný si vzal svoji novou partnerku Moniku za manželku až po mnoha letech soužití „na hromádce“.

Jenže tito politici nikdy nemávali před veřejností tradičními hodnotami a správnými modely rodinného soužití, ani neodsuzovali celé sociální skupiny za to, že takové hodnoty údajně porušují či relativizují. Havel sice často mluvil o morálce v politice, ale rozhodně se neoháněl konzervativními a tradičními rodinnými hodnotami v podobě jakési politické ideologie při posuzování jiných lidí.

Zato Klaus se z pozic takové ideologie tvrdě stavěl kupříkladu proti větším právům pro gaye i lesby a pravidelně se pohoršoval nad festivalem Prague Pride. Dnes se ho v obraně tradičních hodnot snaží trumfovat jeho syn. Ano, ten, který se už dvakrát rozvedl.

Zdá se tedy, že o tom, co je tradiční rodina a tradiční hodnoty, mají tito pánové jasno spíše jen v teoretické rovině. I tak velmi rádi poučují voliče o prospěšnosti těchto hodnot a někteří bouří proti údajné nemravnosti těch, kteří je prý nabourávají (jako jsou již zmínění homosexuálové).

Možná aby nám ukázali, jak nemravný a nepřirozený by byl manželský svazek lidí stejného pohlaví, i kdyby se milovali sebevíc, střihnou si někteří „tradičních“ manželství hned několik a k tomu ještě pár afér bokem.

Ukázkou konzervativních hodnot byla zřejmě i jejich značná benevolence vůči korupci a dalším formám ekonomické kriminality. Nečasově aféře, která pěkně v kostce symbolizovala jak „úctu“ k tradičním rodinným hodnotám, tak k tradičnímu konzervativnímu respektu pro právo a pravidla hry, o pár měsíců předcházela Klausova amnestie, jejímž vyhlášením těsně před odchodem z prezidentské funkce omilostnil tento obhájce tradičních hodnot řadu tunelářů z 90. let. Topolánkův spolupracovník a přítel Marek Dalík si kvůli korupci ještě pořád odpykává pětiletý trest odnětí svobody.

Jistým povzbuzením hlasatele tradičních hodnot může být, že dokonce přímo v Bílém domě se k tradičním hodnotám vehementně hlásí už potřetí ženatý prezident „konzervativní“ Republikánské strany Donald Trump, který se navíc potýká s obviněními, že měl i aféry s porno herečkami a modelkami.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Ti z českých konzervativců, kteří se v soukromém životě konzervativních a obecně „tradičních“ snad skutečně drží, ale zároveň v Trumpovi našli zalíbení, ještě pořád dluží nám liberálům vysvětlení, čím tento politik reprezentuje jejich hodnoty. A proč naopak mnozí z nich útočí na Angelu Merkelovou, která se, pokud známo, celý život konzervativních hodnot opravdu drží, včetně křesťanské premisy, že se má pomáhat lidem v nouzi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám