Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zeman hrozí de facto ústavním pučem – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Prezident Miloš Zeman v pravidelném rozhovoru na TV Barrandov prohlásil, že Andrej Babiš je podle něj nejvhodnějším kandidátem na post předsedy vlády. Jasně ve volbách zvítězil, ale přesto Babišovi všechny ostatní strany říkají, že jeho vládu nepodpoří. Zeman to tak nehodlá nechat. Naznačuje, že Sněmovnu nerozpustí, ani kdyby se na třetí pokus nepodařilo sestavit vládu. Nepřipustí prý předčasné volby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

A varuje: „O mně je známo, že používám Ústavu České republiky tvůrčím způsobem.” A vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny může podle něj teoreticky vládnout až čtyři roky. [celá zpráva]

Toto je nesmírně důležitá informace pro všechny občany, kteří půjdou za dva měsíce k prezidentským volbám. Ústavní soud už před časem konstatoval, že i prezident musí jednat bez zbytečného prodlení v případech, kdy Ústava nestanoví pro jeho úkony jasné lhůty. Umělé udržování vlády bez důvěry by tak šlo nejen proti duchu Ústavy, ale proti judikatuře Ústavního soudu.

Pro mnohé občany může být prezidentova hrozba, že použije de facto neústavní postup, užitečným vodítkem při prezidentské volbě za dva měsíce. Jisté části veřejnosti by takové pošlapání Ústavy asi nevadilo. Vždyť Babiše a Zemana volila právě proto, že jsou to autoritáři.

Možná ale Zeman podceňuje českou veřejnost jako celek. Stačí připomenout, že na začátku roku 2014 klesla výrazně jeho popularita, když neúměrně protahoval jmenování vlády Bohuslava Sobotky. Senátoři se na něj tehdy chystali podat ústavní žalobu.

Totéž by se mohlo opakovat i tentokrát. Politické strany (dokonce i ty, které jsou k němu jinak benevolentní) si jen těžko budou chtít nechat vnutit mimoústavní vládu v čele s politikem, který čelí obvinění v kauze Čapí hnízdo. Zvlášť když vědí, že Babišovo ANO by mohlo poměrně snadno vytvořit většinovou vládu, kdyby prezident a Babiš netrvali na tom, že premiérem musí být právě Babiš.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Zeman hraje vabank. Spoléhá evidentně na to, že ho podpora Babiše u zhruba třetiny české společnosti vynese opět do prezidentského úřadu. Ale bohorovnými prohlášeními o tom, jak bude zase jednou „tvůrčím“ způsobem ohýbat Ústavu ve prospěch svého oblíbence, si přímo koleduje o to, aby ho větší část veřejnosti, která Babiše nevolila, poslala v prezidentské volbě do důchodu. Anebo aby to konečně udělal Ústavní soud na základě ústavní žaloby. Vždyť Zeman nehrozí ničím menším než de facto ústavním pučem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám