Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Cesta z poddanství a zase zpátky

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Často slyším a čtu: „Kdo že jsou ti voliči ANO? Já je nepotkal/a.“ Na tuto otázku už máme přinejmenším dvě odpovědi z průzkumů. Jsou zde a zde.

Namátkou: Jde často o občany ve věku 50 až 69 let. S životní úrovní je spokojena méně než polovina z nich. Mívají střední vzdělání a mírně podprůměrné příjmy. Nejčastěji jsou zaměstnanci a důchodci. Hnutí volí nejčastěji lidé, kteří mají středoškolské vzdělání s maturitou, druhou nejpočetnější skupinu tvoří ti, již absolvovali střední školu bez maturity.

Fanoušci Andreje Babiše spíše neumějí anglický jazyk. Jde o pravidelné televizní diváky. Milují slevové letáky. Relativně kladně hodnotí Tomia Okamuru, Jiřího Čunka a Českou pirátskou stranu. Odpor chovají zejména proti Miroslavu Kalouskovi a Lubomíru Zaorálkovi. Velmi negativní postoj mají směrem k ODS a TOP 09. Sdílejí kritičtější pohled na vývoj od roku 1989.

Daniel Prokop z Medianu upozorňuje: „Pokud budou dál sílit trendy v pohybech elektorátů, vypadá to na formování menšinové, ale důležité skupiny voličů, kterou pocit zklamání z polistopadového snu a obavy před novými riziky vedou místo do náruče KSČM k silným lídrům antipolitické a autoritářštěji formulované politiky. Zeman s Babišem mohou tuto skupinu a její angažovanost posilovat, ale volit tito lidé budou i poté, co oba politici odejdou ze scény.“

Znamená to, že na přetvoření této země v rodinnou firmu silného vůdce pracují prostřednictvím demokratické volby lidé, kteří demokracii nechtějí. To je stejné, jako kdyby o pravidlech silničního provozu rozhodovali zásadně lidé bez řidičáku. Anebo kdyby impotenti, místo aby se tiše skláněli nad sbírkami známek, zakazovali zdravým lidem souložit.

Je pochopitelné znepokojení lidí, kteří si nechtějí nechat demokracii takto zrušit. Ze Slovenska od Radima N. mi přišel návrh, jak tomu zabránit: „Všetci majú zachovaný 1 hlas pri voľbách. Každý rok sa distribuujú tzv. volebné otázky / súbor asi 50 otázok aj s odpoveďami z okruhu aktuálnych problémov ekonómie, politológie, sociológie a iných spoločenských vied na úrovni strednej školy.

Pri voľbách bude MOŽNOSŤ zvýšiť svoj hlas o 1, a to dobrovoľným vyplnením testu / 5 otázok s 3 možnosťami / z tých 50 otázok na daný rok. Pri správnom zodpovedaní všetkých 5 otázok sa pripočíta voličovi 1 hlas.“

Návrh zavání mírným zoufalstvím, ale je míněn poctivě. Situace je totiž následující: Všeobecné, rovné a přímé volební právo se zavedlo, aby se méně vzdělaní občané vymanili z područí bohatých a bezohledných pánů. Dnes právě tito občané utíkají zpět do onoho područí a táhnou tam všechny.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám