Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Turecké šavli se nechce z Hradu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Miloš Zeman by si prý připadal jako blázen, kdyby říkal, jakou má představu o výkonu prezidentské funkce. V kampani před volbami 2018 podle něj budou lidé rozhodovat podle jeho reálného výkonu úřadu.

V inauguračním projevu a předtím v prezidentské kampani sliboval. Jak sliby dopadají celkově, blíže zde. Nasviťme některé z nich.

„Chci být hlasem dolních deseti miliónů neprivilegovaných občanů...“ Plnění: Výzva k neprivilegovaným občanům, aby přestali blbnout s podporou zrušení nemocničního poplatku, protože „stovka denně za hospitalizační poplatek nikoho nezabije“. Horší strava pro neprivilegovanou část vlastního doprovodu zde. Bratříčkování s nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem.

„Prvním cílem je uklidnění a stabilizace české politické scény.“ Jojo. Nějaký Sobotka ze sociální demokracie by mohl vyprávět.

„Podpora osobností, které svým celoživotním dílem přinášejí prospěch naší zemi.“ Vyklubali se z toho především František Čuba a zvláště Zemanův mocenský amant Andrej Babiš.

Při inauguraci slíbil Zeman, že bude ničit ostrůvky negativní deviace, mj. neonacistické bojůvky. Plnění: Zpíval státní hymnu vedle Martina Konvičky. Vyjádřil naději, že Tomáš Vandas „se může postupně rozvinout ve slušného člověka“.

Také slíbil, že bude ničit podstatnou část českých médií. V tomto úsilí nepolevuje. To ano.

Proč ale chce zůstat na Hradě? „Je to krásná práce, je to nádherná práce. Dává možnost sloužit České republice, hájit její národní zájmy včetně zájmů ekonomických.“ Například tím, že budu podporovat vedlejší vztahy s Ruskem a Čínou na úkor základního zájmu, spolupráce s EU, které naopak budu házet klacky pod nohy.

„Rozhodl jsem při další kandidatuře nevést žádnou osobní prezidentskou kampaň.“ Proč by to proboha dělal, když mu ji platíme už roky a zaplatíme zbytek do dalších voleb? zde

„Zavazuji se, že i když i moji oponenti považovali televizní diskuse za moji nejsilnější zbraň, nebudu se účastnit ...žádných rozhlasových ani televizních diskusí.“ Jistě, bude mít jen sólo pořady, v nichž se bude nerušeně a obsáhle vyjadřovat, k čemu a ke komu bude chtít. Včera to bylo na Blesku, následovat bude frekventovaná série na TV Barrandov. Těšme se na to, jak bude Zemana trápit nepříjemnými dotazy žena jeho kancléře bez prověrky, který je na něm existenčně závislý. Na závěr by mohl vzniknout debatní pořad, v němž bude prezidentovi klást otázky jako břitva jeho hůlka.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Zeman řekl, že „minimálně část voličů, naprosto logicky, si přeje kandidáta mladšího, možná i zdravějšího, možná i energičtějšího, a v každém případě si přeje změnu“. Ano, aby na Hradě dalších pět let netrůnila turecká šavle.

Reklama

Výběr článků

Načítám