Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Chaos v ANO. Tentokrát v Olomouckém kraji – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemá skoro smysl vážně se zabývat důvody, jimiž krajští zastupitelé za hnutí ANO v Olomouckém kraji veřejně vysvětlují důvody pro jejich snahu odvolat hejtmana za ANO Otu Koštu. Zastupitelský klub ANO totiž bojuje se svým hejtmanem, protože tak to v ANO prostě chodí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Jen pro pořádek: zastupitelský klub ANO tvrdí, že Košta nezvládá svoji funkci, dokonce si vzal za poradce předchozího hejtmana z ČSSD Jiřího Rozbořila. Je prý neschopný práce v týmu, nevyužívá odborné zázemí, které mu ANO nabízí. Košta rezignovat nemíní, důvody jsou prý zástupné.

V tom má nejspíš pravdu. Podobně se argumentovalo, když se zanedlouho po komunálních volbách v roce 2014 do sebe pustili zastupitelé za ANO na radnicích v Českých Budějovicích, Praze, Ústí nad Labem, Opavě. Problémy byly i v Brně, Ostravě, Pardubicích.

Probíhalo to vždy stejně. Jedna skupina zastupitelů ANO obviňovala druhou — tu právě u moci — z neschopnosti, špatné komunikace a bůhví ještě z čeho všeho. Někde se kvůli tomu i měnily koalice, padala vedení měst.

Tato nejednota není náhodná. Je v hnutí ANO zakódována. ANO není skutečná strana, vlastně dokonce ani žádné „hnutí“, ale prostě projekt jednoho muže — Andreje Babiše. Tam, kde Babiš není schopen chod věcí sám přímo ovlivňovat či řídit, vnitřní disciplína „hnutí“, které nedrží dohromady žádná srozumitelná ideologie a demokratické organizační mechanismy, se hroutí.

Do ANO naskočila spousta ambiciózních lidí s vidinou, že se po zádech charismatického, bohatého Babiše vyvezou do vyšších pater politiky. To se řadě z nich skutečně povedlo. Hlavními kritérii pro úspěch byla jistá míra lokální známosti dané osoby a loajalita k Babišovi.

Jenže když už se do vedení radnic a pak i krajů mnozí z nich dostali, proč by měli přenechat to nejcennější — pozice primátorů i starostů nebo hejtmanů — svým kolegům? Vždyť řada z nich do politiky šla nikoliv kvůli altruismu, ale s vědomím, že politika a ekonomické zájmy jsou úzce svázány. Vidí to nejnázorněji koneckonců v osobě svého předsedy.

Spory uvnitř ANO v Olomouckém kraji tudíž nejsou překvapující, a nepochybně by měly být varováním pro občany i jiných krajů, kde ANO vládne. Oproti válkám uvnitř ANO na radnicích a magistrátech má ta současná o vedení Olomouckého kraje jedno specifikum: angažuje se v ní i sám Babiš.

Těžko říct, zda byl do celé věci vtažen až poté, co vzpoura začala, nebo zda ji sám pomáhal rozfoukat. Košta podle něj má problémy s alkoholem a nekomunikuje.  Zajímavé, že si těchto vlastností kandidáta svého hnutí na hejtmana nevšiml dříve.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Jisté je, že konflikty v ANO budou pokračovat všude, kde jde o moc a z ní plynoucí ekonomické výhody. Kost je jenom jedna, masa na ní zase tolik není, a psů, kteří si z ní chtějí urvat kousek masa, než bude zcela ohlodána, je momentálně kvůli přízni důvěřivých voličů docela hodně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám