Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Všichni proti Babišovi = líp pro Babiše?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

ANO vyhrálo v devíti krajích. Ale devět hejtmanů mít nebude. Babišovu hnutí se může stát, že v několika regionech zůstane mimo vedení, byť na pásce bylo první. Lidi to zajímá, není to jednoznačné.

Na Královéhradecku to už vypadá na spoustu rukou v krajském rukávu, které vítěze dovnitř nepustí. ANO i přes obsazení první příčky se nemusí účastnit vládnutí ani na Plzeňsku a Pardubicku.

Lze se k tomu postavit dvěma způsoby. Buď jako ministr obrany za ANO a potenciální (opět byl čerstvě zmíněn Andrejem Babišem) kandidát hnutí na Hrad Martin Stropnický. Všechen volící lid zatím konejšit nemusí, tak to vybalil s vojenskou řízností: „Stavět v krajích krkolomné koalice bez vítěze není moudré. Účet za to bude vystaven příští rok.“ Člověku se hned vybaví „do roka a do dne“.

Anebo lze podat výklad, s nímž přicházejí konstruktéři koalic bez vítěze: jde o běžnou věc v duchu platných pravidel, protože se nepočítá nic jiného než nadpoloviční většina hlasů těch subjektů, které se mezi sebou chtějí domluvit. A dohoda v těchto případech s ANO nepočítá.

Je pozoruhodné, že sám Andrej Babiš, který nechodí daleko pro rozčilování, jak ho všichni berou na hůl, v této epizodě zatím hraje zdrženlivého zde.

Dokonce ani netrvá na tom, aby ve Středočeském kraji, kde ANO rovněž vyhrálo, musela být hejtmankou Jaroslava Pokorná Jermanová. Ono možná stačí, že občas řídí Poslaneckou sněmovnu jako její místopředsedkyně a tím je proslulá už dost.

To ale nedává odpověď na otázku, jak to vlastně s vyšoupnutím vítěze z koalic je. Jde o zradu na voličích, jak včera řekl prezident Miloš Zeman? Jako šéf ČSSD, který svého času uzavřel opoziční smlouvu s rivalem, proti němuž úspěšně štval své příznivce, se v problematice vyzná jako nikdo. Anebo je to skutečně obvyklá a přípustná kombinace postavená na pravidle nadpoloviční většiny?

Formálně mají pravdu ti, kteří v sestavení krajských vlád bez ANO vidí běžný postup. Ostatně v roce 2010 se podobná věc odehrála na celostátní úrovni. ČSSD vyhrála volby, ale s Jiřím Paroubkem v čele nebyla schopna sestavit koalici. Paroubek tehdy odstoupil z funkce.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

To Babišovi nehrozí ani v nejmenším. Sněmovní volby jsou až za rok. Zatím hrají v úspěších ANO významnou roli voliči, kteří na to jdou srdíčkem, ne hlavičkou. Písničku o tom, jak mu zavedené partaje ublížily, může spustit kdykoli později. A ukážou-li se krajské vlády bez ANO jako nefunkční slepence, bude líp. Pro Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám