Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sledujeme ho. Jak jinak, je to prezident

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Historik Jan Galandauer našel článek, v jehož titulku bylo Hitler je gentleman. Byl otištěn vlevo dole. Tím shoda s tvrzeními prezidenta Miloše Zemana končí. Článek nenapsal Ferdinand Peroutka, nebyl otištěn v Přítomnosti a nechválil Hitlera.

Teď může šiřitel nepravdy přiznat, že došlo k záměně, odvolá pomluvu na Peroutkovu adresu a omluví se. To je způsob, který volí vychovaní lidé s dodatečnou dávkou pokory v charakteru.

Pak je zde cesta, po níž kráčí, fakta nefakta, Miloš Zeman. Než aby veřejně připustil, že není neomylný, natož aby se omluvil, dostane ze sebe pouze, že nejde o ten „jeho“ článek. Neuhne a bude dál tvrdit, že Peroutka napsal: Hitler je gentleman. Proč? Protože to řekl Miloš Zeman, a to se nezpochybňuje.

Kdyby se tento proces odehrával na lavičce v parku nebo před samoobsluhou v hloučku naslouchajících seniorů, kteří taky chtějí říci, co všechno dopadlo přesně, jak předpovídali, byl by to obrázek běžného života, který může být i milý a úsměvný. Vždyť jde o osoby hluboce soukromé, které svými zkazkami neovlivní nic kromě svých životů, případně životů blízkých.

Je to ale úplně jinak.

„Kdyby někdo Čechům říkal, koho mají volit za prezidenta, tak by se nám to nelíbilo. Nemyslím si, že je naše role doporučovat Američanům, koho si mají nebo nemají zvolit za prezidenta. Je to jejich věc.“ Jak tento výrok souvisí se Zemanovým neoblomným trváním na tvrzení o Peroutkovi? Tak, že tato slova musel veřejně pronést ministr zahraničí České republiky o prezidentovi České republiky, který se otevřeně vměšuje do volební kampaně nejen v USA, o nichž je řeč, ale také v Rakousku.

Kdyby byl Zeman pouhý senior před samoobsluhou, který šíří své soukromé představy v okruhu deseti metrů, bylo by to fuk. Pokud ale vyhraje v USA či v Rakousku kandidát, kterého prezident České republiky Zeman veřejně zatratil, následně nečeká podřadné zacházení seniora Zemana, ale Českou republiku. Protože to, co provádí, se jednoduše nedělá.

Ze stejného soudku je jeho prohlášení, že by ekonomičtí migranti měli být vystěhováni na neobydlené řecké ostrovy. Z hloučků před sámoškami jsou slyšet i horší návrhy, co s cizáky a s každým, kdo se řečníkům nelíbí, protože je jiný. Ale když musí ministr zahraničí veřejně ujišťovat, že toto není v žádném případě oficiální pozice České republiky, pak nemají řeči tohoto prezidenta větší cenu než tlachy. Jsou to ale jedovaté tlachy poškozující zemi.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Toto mi jeho počínání připomíná: https://youtu.be/g4kcRwsYOZI?t=40. A my ho sledujeme. Jak jinak, je to prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám