Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Zoufalci, či troufalci?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Jsou to zoufalci, kteří nevědí, jak funguje svět,“ řekl podle ČTK na chodbě Sněmovny, kde sledoval výsledky hlasování, poslanec Andrej Babiš, který tam během jednání předváděl, jak se pořádně maká. Nikdo ho v tu chvíli neměl uád, nikdo si s ním nechtěl huát…

S výjimkou jeho lidí, kteří se během rozpravy pod vedením předsedy klubu Jaroslava Faltýnka bili za šéfa jako lvi. Faltýnek, který práva viděl stejně zblízka jako yettiho, dokonce vyčinil právníkům, že matou lidi, když referují o podobných úpravách zákona o střetu zájmů v cizině. A když mu šéf klubu KDU-ČSL Jiří Mihola odpovídal fakty, přihlásil se jiný poslanec za ANO a Miholu napomenul, že už přece pan předseda všechno vysvětlil, tak co to tady říká.

Faltýnek však na závěr dokonce poděkoval poslancům, že ustoupili od původního záměru a nechali možnost pro člena vlády vlastnit firmu. Ale další body byly schváleny: firma vlastněná členem vlády se nebude moci hlásit o veřejné zakázky a nebude mít nárok na nenárokové dotace a investiční pobídky. To by platilo hned poté, co by zákon prošel dalším schvalovacím procesem v Senátu a na Hradě.

Nejžhavější ustanovení by ale vstoupilo v platnost až v příštím volebním období: člen vlády by nesměl vlastnit média. Oligarchové si podle znění předpisu, který podpořili poslanci, musí vybrat mezi členstvím ve vládě a dotacemi, zakázkami a vlastnictvím médií, okomentoval to premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Jsou to zoufalci napříč poslaneckým spektrem, anebo spíš troufalci, kterým odválo počáteční opatrnost rostoucí zhnusení z Babišových médií? Jak tedy funguje svět podle představ Babišových a jak podle přesvědčení těch, kteří ho zatím v počáteční fázi, protože prezident by mohl věc zbrzdit, klepli přes prsty?

Tyto představy a přesvědčení jsou zpravidla jako oheň a voda. Ale to už se ví. Lidé z ANO unisono hořekovali, že je pácháno omezování úspěšných lidí, protože vstup do služeb státu musí být doprovázen kapitálovou silou jedince. Jenže tento argument se ukázal jako planý. Podobná firma jen nebude moci týt ze státního. V porovnání se současnou situací může být líp.

Co se týče vlastnictví médií, dnes je stav, kdy během zápasu má jeden tým koupenou značnou část sboru rozhodčích a neváhá je používat. To by podle zákona už možné nebylo.

A přesto jsou tito troufalci také zoufalci. Babiš přece má děti. Nebo zaměstnance. Taky si může nechat vyhledat bezdomovce, kterému dal pětitisícovku, aby neprudil. Nevzal by ten vlastnictví médií za dalšího masaryka?

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám