Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: ANOfert - Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Existovala u nás politická strana, o které se po zveřejnění do té doby neznámé nahrávky projevu jejího vůdce Víta Bárty začalo mluvit jako o politické divizi bezpečnostní agentury ABL. Ukázalo se prostě, že strana Věci veřejné vstoupila do vysoké politiky z větší části proto, aby usnadnila Bártovi podnikání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Véčkaři poměrně rychle zkrachovali, ale veřejnost, znechucená tradičními politickými stranami, se nepoučila. Druhou nejsilnější stranou se tak v předčasných volbách na podzim roku 2013 stalo hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše. To má ještě vyšší ambice: nechce být pouhou politickou divizí firmy Agrofert, zdá se, že se pokouší přeměnit v politickou divizi Agrofertu Českou republiku.

Zpočátku se vskutku mohlo zdát, že Babišovy cíle jsou idealistické. Tradiční politika se podle něj dostala do slepé uličky, je tudíž třeba přivést experty, nebýt jako politici, a makat.

„Experti“, které Babiš po volbách poslal do vlády, sice už často měli nějakou tu politickou historii, ale nebyli „profláknutí“ coby bývalí významní činovníci prý morálně zkrachovalých stran. Mnohým se kompars, který Babiš dal před volbami dohromady, mohl dokonce jevit jako učiněná hitparáda zajímavých jmen: Martin Stropnický, Pavel Telička, Helena Válková, Martin Komárek, Jiří Zlatuška. Na komunální úrovni to byly kupříkladu Andrea Krnáčová nebo Eliška Kaplická.

Jenže se blíží sjezd ANO a vůdce i vlastník hnutí v jedné osobě si evidentně uvědomil, že dát vysoké stranické funkce lidem, kteří nepocházejí z jeho firmy Agrofert, by mohlo být riskantní. Co kdyby se začali chovat jako funkcionáři politické strany, kteří mají vlastní stranickou bázi a názory, a nikoliv jako podřízení šéfa firmy? A co kdyby se začali zajímat o to, odkud a kam tečou v hnutí vůdcovy peníze pracně vydělané v Agrofertu?

V posledních týdnech tak vidíme, jak se významní ministři za hnutí ANO už dopředu vzdávají ambicí zastávat významné funkce ve strukturách hnutí. Sám Babiš to vysvětluje tak, že práce ministrů je prý natolik náročná, že by práci v hnutí i ve vládě naráz nezvládali.

On sám ji samozřejmě zvládat bude. Zůstane nejen ministrem financí a místopředsedou vlády, ale nechá se také zvolit do čela hnutí. Možná proto, že hoši z Agrofertu, a jeho vlastník ze všech nejvíce, jsou zvyklí prostě makat.

Ukazuje se, že pekelnému pracovnímu tempu lidí z Agrofertu nestačí postupně ani někteří ministři. Taková Helena Válková, které místopředseda ANO a Babišova pravá ruka v Agrofertu i v politice Jaroslav Faltýnek něžně říká „Helenka“, prostě chudák odpadla. V poslední fázi byla dokonce prý už tak vyhořelá, že jí i rezignační dopis museli napsat jiní, a kdyby s tím nesouhlasila, vykopli by ji, jak je to ostatně ve firmách obvyklé.

Ale vážně: to, co se v ANO nyní děje, by mělo být varováním všem osobnostem, které by snad vůdce chtěl do svého ANO ještě zlákat. Možná je chvíli nechají dělat ministra nebo primátora, ale budou muset respektovat, že nad nimi stojí manažeři Agrofertu, kteří nyní obsadí pro jistotu i všechny vrcholné funkce v ANO.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Pokud to respektovat nebudou, nějaký právník Agrofertu jim napíše rezignační dopis. Jistě sami pochopí, že když nepodepíšou, mohly by o nich začít vycházet nepěkné články v ANO novinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám