Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hello, Putin! neprošlo

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ve známém filmu vytvořil milující syn nemocné matce, citově spojené s bývalou NDR, svět, v němž se uměle ocitla v prostředí, na které byla zvyklá a které zuřivě obhajovala. Berlínská zeď totiž padla, Německo bylo sjednoceno a doktoři se obávají, že by další šok nepřežila. Snímek se jmenoval Good bye, Lenin!

Předseda Komunistické strany Čech a Moravy a místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip se v uplynulých týdnech pokusil zatáhnout českou politickou reprezentaci do natáčení nového filmu. Jmenuje se Hello, Putin! Tedy pokusil se není to správné slovo. Někteří čeští politici v něm dávno dělají kompars a dva prezidenti, jeden bývalý a jeden současný, se předhánějí ve snaze, aby za své výkony dostali nominace na Voloďu.

Filip jen dával do houfu české poslance, aby s ním jako místopředsedou Sněmovny odjeli do Moskvy. Že to bylo zrovna v předvečer oslav VŘSR, by bylo spíš úsměvné. Vážněji vypadal fakt, že české zákonodárce pozval místopředseda Dumy Sergej Železňak, který je na sankčním seznamu EU a USA. Nakonec i premiér Bohuslav Sobotka usoudil, že nemá důvod posouvat se z role miláčka asistentů kremelské režie jako jeden z oblíbených komparsistů do lepšího postavení. Svým sociálnědemokratickým poslancům cestu nedoporučil.

Nakonec odletěl Filip úplně sám. Ale sám jen naoko. Do Moskvy dorazil ještě jako vysoký oficiální představitel českého parlamentu. Povolil mu to jeden z vysokých představitelů ČSSD, šéf dolní komory Jan Hamáček, aniž se s někým radil.

Mezitím se Sněmovna ovšem sešla a na podnět Miroslava Kalouska Filipovi toto pověření speciálním usnesením odebrala. Čímž udělala krok, který by neměl zapadnout.

Když totiž na poslední chvíli zbavila většina hlasujících poslanců Vojtěcha Filipa mandátu člověka, který v Moskvě vyjednává jménem našeho zákonodárného sboru, vzala celé naší zemi nadějnou šanci, že při natáčení předběhne sousedy. Mohli bychom pak jako rovný s rovným soutěžit s Maďary, kteří ve svém parlamentu čerstvě vyšli vstříc Kremlu a schválili pravidla vedení plynovodu South Stream v rozporu s požadavkem Evropské unie. Nebo alespoň se Slováky, kde televize byla potrestána za to, že si dovolila nazvat Rusko za jeho chování na Krymu a na východě Ukrajiny agresorem.

Teď nemáme nic. Hello, Putin! u nás neprošlo.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám